Bygga utekök, eldbänk och inbyggd kolgrill

14 augusti 2020

Vi bygger ett till utekök, varför inte?

I samarbete med 
Roswi AB / Tramontina, Latinamerikanska Grillar, MyOtdoorkitchen.se 
och Backyard Supremacy Smokers

Behöver man fler än ett utekök? Självklart! När allt roligt inte rymms i ett så bygger man ett till.

Missa inte den andra artikel om U2 - invigningsgrillningen. Här hittar du den.

Äntligen – grilla på riktigt!

Sedan jag såg Chefs table på Netflix med den argentinska kocken Francis Mallmann så har jag längtat att få grilla på argentinskt sätt. Asado är en speciell grillteknik att tillaga råvarorna på, under eller i öppen eld. Oftast är de nötkött som tillagas. Men även grönsaker och fläskkött är förekommande. Asado är mer som en livsstil än en grillteknik. Det tar tid innan elden gör glöd av veden och det tar tid för de stora tjocka köttbitarna och de hela grönsakerna att bli klara. Men det gör inget. Doften av elden, röken och råvarorna som tillagas lägger ett lugn över en stressad bloggare. Vissa behöver samtalsterapi, KBT, osv. Andra behöver bara en eld att titta in i. Nu är jag ingen doktor så jag ger inga konkreta råd inom terapiämnet men jag blir lugn av elden.

Årets projekt var att bygga färdigt vårt andra utekök – det vi i familjen kallar för U2. (Inte för att förväxla med rockbandet U2). Vi har ju vårt stora utekök som vi byggt under ett par år. När vi planerade det stora så ville vi ha en pizzaugn i den. Inte för att göra så mycket pizza då jag inte tål gluten men för att elda med ved i och slänga in fat med rotfrukter, kyckling, grönsaker osv. Precis som med grillad mat så blir det så mycket godare att tillaga maten i en vedugn. De som levde förr i tiden visste hur man skulle göra för att må bra.

vedeldad pizzaugn

Flygande pizzaugn

När väl pizzaugen kom (2017) så insåg jag ganska snabbt att den varken kommer att rymmas i det stora uteköket (det var inte tillräckligt stort) eller hur jag skulle bära upp den från gatan. Vi byggde snabbt ett lecablocks fundament en kranbils avstånd från vägen och lyfte pizzaugnen på plats. Det var ett par år sedan. Sedan dess har den stått ensam i ett hörn av tomten. Men nu var det dags. Dags att bygga U2 färdigt.

vedeldad pizzaugn bygga utekok

Putsen har inte ens torkat när pizzaugnen landar.

Precis som de flesta andra som bygger trädäck, skärmväggar och utekök så gör man det bäst själv. Eller rättare sagt – man inbillar sig att man gör det bäst själv. Hemlis – det gör man inte. Det finns proffs som gör det både snyggare, snabbare och billigare (om man värderar sin egen tid alltså). Men nu skulle jag göra det själv. Hornbach och Bejier Bygg Lidingö älskar mig. Tror jag. Eller kanske inte. Många turer fram och tillbaka. Beställa, köpa, hämta, göra ritning, lämna tillbaka och i den ordningen om och om igen.

Jag hade ju en tanke och jag hade ett par produkter som jag verkligen ville ha med. Nu var det ”bara” att bygga ihop allt så att det överensstämde med min tanke. Vissa produkter var större än i tanken så det kanske blev lite större än tänkt. Min eldbänk är troligtvis större än den som kocken Niklas Ekstedt har i sin restaurang Ekstedt. Men har man 1.400 kvm tomt så fungerar det.

Grillspett, en grill med höj- och sänkbart v-format grillgaller, en eldkorg som man eldar ved i och glöden som ramlar ner på bänken som man tar med en spade och flyttar till under grillgallret var första fokus. Grillning på riktigt alltså. Inga briketter, kol eller pellets. Ved. Vi pratar ved.

grillspett

Hämtar grillspett hos vår partner Roswi AB Se mer under produkter längst ner.

Grillspetten hade jag sett i Tramontina monter på världens största trädgårds- och grillmässa Spoga Gafa+ i Köln 2019. Vilka spett! Nu pratar vi grillspett på riktigt. De var självklara att ha med. Tack till Tramontina / Roswi AB för hjälpen med dessa produkter.

Grillspettsställningen för att sätta fast grillspetten på bakväggen av eldbänken fanns inte att hitta i Sverige, EU eller på Amazon. Jag letade och hittade ett antal olika grilltillverkare i Brasilien på Instagram. Men de var ju där och inte här. Deras engelska är lika bra som min spanska och med min deadline så fungerade det inte.

Med bilderna från Instagram i högsta hugg hittade jag en annan eldsjäl eller rättare sagt röksjäl. Fredrik Avelin på Backyard Supremacy som bygger egna smokers i en verkstad på Kvarnholmen strax utanför Södermalm, Stockholm. Han tände på min idé och kunde självklart hjälpa mig. Hans passion för att bygga smokers av skrot går inte att ta miste på. Den smoker som Tommy på BBQ Restaurangen ”Det Arroganta Svinet” i Jordbro söder om Stockholm använder är en av Fredriks skapelser. Han kunde bygga exakt det jag var ute efter.

Fredrik på Backyard Supremacy Smokers bygger smokers

Fredrik på Backyard Supremacy Smokers och hans tågsmoker. Följ hans Instagram här

När man inte kan så gör man det extra besvärligt för sig. Jag kan inte putsa Lecablock, jag kan iofs inte mura på riktigt heller. Men jag försöker. Inte helt lätt med mina minimala murnings- och putsningserfarenheter. Det blev ok, det fungerar men kolla inte in detaljerna… 

asado argentinskgrill IMG 9530

Churrasco premium trancherkniv med läderfodral frånTramontina

En av de viktigaste verktygen i ett utekök och vid grillen är ordentliga knivar. Även dessa kommer fråm Brasilien och passar perfekt till dess råvaror. En av knivarna kom med ett fodra av läder. Riktigt läder. Doften är underbar! Medan man står och väntar på grillen och doften från den så kan man alltid stå och lukta på fodralet till kniven.

U2 är byggt med Lecablock och med tryckimpregnerat trä. Byggblocken är murade och putsade. Själva bänken i eldbänken är gjuten med FINJA Fin betong. Det eldfasta teglet är målat med värmetålig sprejfärg. Färgen vid själva eldkorgen försvann efter ett par minuters eldande. Teglet är murat med eldfast betong. Graniten är färdiga bitar på 40 x 60 x 3 från Hornbach som jag har kapat på fri hand. Blev sådär… Grantien är impregnerad med Timberguard.

utekok IMG 3675

Grunden betstår av Lecablock eller byggblock som de också heter.

utekok IMG 3765

Testar att lådmodulen passar in i den delen som kolgrillen ska byggas in i.

bygga utekok IMG 3779

Armering finns i ett par lager, dock inte alla.

utekok IMG 3787

Delen under eldbänken börjar att ta form. Lägg märke till att grunden är inte är lika djup som blocken ovanför. Det behövs utrymme för fötterna när man står och grillar. 

utekok IMG 4093

Kolgrillsbänken har fått sin rätta höjd. Hålet för lådmodulen är utsågat och testat.

bygga utekok IMG 4193

Man kan köpa en stor granitskiva som är måttanpassad där platsen för grillen är utsågad. En sådan platta kostar från 3.500 kr/kvm + frakt + allt annat. Eller så kan man köpa färdiga 40x60x3 eller 60x60x3 cm granitplattor från Hornbach. Tyvärr så blev det en skarv precis bakom kolgrillen. Kanske behövde jag inte stadga upp med byggbeslag men varför chansa. 

utekok IMG 4130

Det eldfasta teglet sprayades med svart värmetålig sprayfärg. Nu med facit i hand skulle jag ha valt färgat eldfast tegel redan från början. Visste inte att det fanns.

utekok IMG 4208

De anpassade granitplattorna är på plats. Här är de också redan impregnerade. Lådmodulen sitter också på plats.

utekok IMG 4198

Den övre delen av eldbänken är nu klar. Sidorna är också putsade. Till vänster ser vi också att kolgrillen sitter på plats.

utekok IMG 4213

Dags att gjutabänken. OSB-skivan som vi hade för målningen av teglet kom till användning. Återvinning, klimatsmart och hållbart. Är det något annat mode-sökord som jag missat ;-) Just det, det "Greta godkänt" glömde jag...

bygga utekok IMG 4217

Då jag håller på med återvinning och är för snål för att köpa en formplyfa så klädde jag OSB-skivan med en hederlig svart sopsäck av plast. Där rök Greta-godkänningen. Plasten gör att betongen inte fastnar i träskivan. Tips är att inte putsa insidan av grunden och att göra hålet för träskivan med 90 gradersvinklar och rak. Annars får man som jag figursåga skivan för att passa alla ojämnheter. 

utekok IMG 4227

Galvaniserat / rostfritt armeringsjärn rekommenderas till bänkskivor. Annars kommer armeringsjärnet att rosta och då spricker bänken. Då jag utgår från att denna bänk kommer att finnas kvar i många hundra år så gäller det att bygga stabilt. Detta med hållbart, bra va?! Armeringsjärnet ska hela vägen ut till sidorna och baksidan men inte på framsidan där träregeln finns. På så sätt fördelas styrkan ända ut till kanterna. 

utekok IMG 4350

Bänken göt jag med Finja finbetong. Jag borde ha blandat ut den med mer vatten för att få den helt plan och i våg. Nu blev den inte riktigt det. Det har säkert sina fördelar, fast vilka de är vet jag inte riktigt ännu. 

utekok IMG 4526

Färgen på teglet bränndes fast med hjälp av kolgrillen. En grill hjälper en grill som hjälper en grillers. Bra va?! "Vad grillar du ikväll? Jag grillar tegel..." LOL!

bygga utekok IMG 4564

Murning / montering av det eldfasta målade teglet. Då bänken inte blev helt platt så behövde jag kila upp plattorna vid kanterna. Något borde ju vara i våg på detta bygge och snart är det slut med saker att få raka så det gäller att passa på.

bygga utekok IMG 4566

Jag använde mig av tegel med måtten 230 x 114 x 25 mm förutom raden längst fram, nere till vänster i bild. Där har jag 50 mm tjocka plattor för att inte glöd, kol och aska ska ramla ur eldbänken. På köpet blir bänken mycket mer svårstädad men det är ju ett senare problem.

bygga utekok IMG 4633

Precis när jag var klar med putsningen av teglet så började det att regna. På med OSB-skiva. Jag börjar bli duktig på detta med återanvändning. Det är inte skivan som var under bänken som ligger ovanför. Den släpte inte så fint som jag hade förväntat mig så den eldas upp. Ånnu mer återvinning. Den blev värme :-) Kråkorna hälsar.

utekok IMG 4522

Sidobänken byggdes av Sveriges mest sålda trä - tryckat. Kylskåpet har jag haft i många år. Den låter lite mycket men det fungerar. Även om det står utomhus året runt. Dock under tak och är avstängt.

utekok IMG 4687

Graniten är monterad och impregnerad, förvaring av grillen under bänken fungerar gott, eldkorgen är på plats och vår Cockerpoo Teddy (kolla in hans instagram) testar hållfastheten. Vi är bägge lika glada över att den håller för 4 kg hund. Eldbänken är klar. Fast min fru undrar fortfarande när putsen ska målas och när alla skavanker ska fixas. Det blir ett annat år men säg inget till henne...

utekok IMG 4700

Ett par minuter för invigningen (se nästa artikel) så monterades hållaren på plats. Vilket precisionsarbete som är gjort! Bra jobbat! Vi kommer tillbaka med mer uppdrag framöver. Det är perfekt lutning på spetten för att fettet från råvarorna ska rinna från handtaget, mot hållaren och ner bakom glöden.

 utekok IMG 4655

 YES! Klarare än så här blir det inte i år. 

utekok IMG 4659

 utekok IMG 4705

Dags för invigningsfest - se artikel GRILLAR ARGENTINSKT I VÅRT NYA UTEKÖK Spriten nere till höger glömde jag retuschera bort....

utekok IMG 4709

Grillmästarna Peter och Philip Watz i full grillning.

Produkter

Detta projekt hade inte varit möjligt att göra utan stöd från våra partners. Köp gärna deras produkter, hälsa från mig. Inte för att jag får någon kickback på dessa produkter.

Latinamerikanska Grillar

 latinamerikanskgrill

Frontal lyft

För mer information klicka här

Backyard Supremacy Smokers

Följ gärna Backyard Supremacy Smokers på Instagram och se deras smokerskapelser. 

Fredrik hjälpte mig att göra grillspettshållaren. 

SunstoneMetal - Inbyggbar Kolgrill

 sunstone kolgrill inbyggd

Kolla in denna grill hos MyOutdoorkitchen.se 

SunstoneMetal - LådMODUL

 ladmodul utekok rostfritt sunstone

Dubbellådan under kolgrillen. Denna typ av låda fanns tidigare hos MyOutdoorkitchen.se. Kolla med dem om de har möjlighet att ta hem den igen. Jag har både dubbellådan i U2 och Trippellådan i Stora Uteköket.

Kolla in Classic Series- Flush Style - 14" Drawer System- Double hos Sunstone Metal

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.