Få koll på kyckling

24 mars 2017

Kycklingens olika delar

Innerfilé, bröstfilé, vingar – i kyldisken kan du välja mellan flera olika styckningsdetaljer av kyckling, men vet du vad som skiljer dem åt och vilken del som passar bäst till vad? Vi ger dig en överblick över styckningsdetaljer och tillagningstider.

KYCKLINGBRÖSTFILÉ

Precis som namnet antyder kommer bröstfilén från kycklingens bröst. Köttet är magert och mycket milt. Kycklingbröst innehåller väldigt lite bindväv och därför ska du inte laga det på för hög värme, eftersom det kan göra köttet torrt.

Tips: Dela bröstet på längden, lägg in fyllning som soltorkade tomater och fetaost och linda bacon runt om. Du kan också marinera bröstfilén innan tillagning – det hjälper också till att förhindra att köttet blir torrt.

Tillagning: Bröstfilé på stekjärn behöver ca 15 minuter, medan tillagning i ugn tar ca 20 minuter på 200 grader.

KYCKLINGINNERFILÉ

Innerfilén är den inre delen av bröstfilén. Innerfilén är mörare än bröstköttet. Innerfilén är något mindre än bröstfilén och därför tar den kortare tid att tillaga. Den lilla möra filén passar extra bra i gryt- och wokrätter.

Tips: Du kan marinera filéerna och sätta dem på spett med paprika, tomat och squash och grilla dem.

Tillagning: Innerfilén behöver ca 4–5 minuter på varje sida.Kom ihåg att alltid genomsteka ditt kycklingkött!

KYCKLINGLÅR

Kött från kycklinglår är mycket mört och mörkare än t.ex. bröstköttet. Normalt kan du köpa styckningsdetaljer som antingen består av hela låret eller bara över- eller underlåret. Underlåret är lätt att känna igen eftersom det är det som liknar en klubba. Du kan bräsera låren eller laga dem i ugn, t.ex. med rotfrukter.

Tips: Prova att marinera låren med soja, vitlök och sesamfrön. Det ger en hint åt det asiatiska köket.

Tillagning: Stektiden beror på styckningsdetalj. Hela lår och överlår behöver ca 40–45 minuter vid 200 grader i ugnen, medan klubbor behöver 30–35 minuter vid samma temperatur.

KycklingVINGAR

Kycklingvingar är lite fetare än de andra styckningsdetaljerna eftersom skinnet sitter kvar. Vingar är perfekta att äta som hotwings med massor av barbecuesås.

Tips: Låt vingarna marinera i en god barbecuesås i minst 20 minuter innan du lagar dem i ugn. Vingar är perfekt finger food.

Tillagning: För att få perfekt möra och krispiga hotwings ska de tillagas i ugnen i ca 15–20 minuter i 200 grader.

En HEL KYCKLING

Glöm allt om styckningsdetaljer och färdigkryddade kycklingbitar i aluminiumform och släng istället in hela fågeln i ugnen. Det smakar fantastiskt. Kycklingen blir god när du kryddar den med massor av kryddor och hackade örter.

Tips: Prova att krydda kycklingen med en kombination av dragon, timjan och salvia och kom ihåg att krydda både inne i, utanpå och under skinnet som du lätt kan lossa från köttet.

Tillagning: En hel kyckling i ugn behöver ca 70 minuter per kg på 185 grader. Laga kycklingen i en ugnsfast gryta med blandade rotfrukter – det tar längre tid, men resultatet är saftigt och smakrikt.

Text: Netto

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.