Kyckling med krämig bönotto
Recept: Gabriel Jonsson, ambassadör Lönneberga och Sveriges mästerkock 2019.
Kyckling med krämig bönotto
Här kompletterar vi vår smakrika lårfilé med bönor som vi tar till en helt ny nivå i en härlig bönotto. Det formligen osar vardagsklassiker om denna, och det går snabbt att laga också.
4 portioner, tillagningstid: 30 min
- 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé, 630 g
- 2 schalottenlökar
- 800 g stora vita bönor
- 1 msk kycklingfond (koncentrerad)
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 dl crème fraiche
- 1 kruka körvel
- 1 kruka persilja
- 10 körsbärstomater
- salt och peppar
- olivolja
Kycklingen
Salta och peppra kycklingen runt om. Lägg den på grillen direkt värme tills den får fin färg. Vänd den så den blir fin på bägge sidorna. Flyttade sedan den till den delen av grillen som inte har någon värme dvs indirekt grillning. Kycklingen är klar när innertemperaturen är ca 72 grader.
Bönotto
hacka schalottenlöken fint, hetta upp olivolja i en kastrull och stek löken mjuk - men den ska inte ta färg. Låt de vita bönorna rinna av ordentligt i ett durkslag, och tillsätt dem till löken tillsammans med kycklingfond, vinäger och crème fraiche. Låt sjuda i någon minut. Dela tomaterna i kvartar och lägg i. Hacka örterna fint och vänd ner dem i slutet, men spara lite till garnering.
Servering
Servera i en lite djupare tallrik med bönorna i botten och fint skuren kyckling ovanpå.
Gabriels tipsar
udda tal upplevs ofta trevligare på tallriken, så dela din kyckling i fem delar hellre än fyra eller sex.
Med insipration från Lönneberga
Kyckling, Gasolgrill, Lönneberga, Kolgrill, Gabriel Jonsson, Pelletsgrill, Stekplatta