Sveriges första klimatcertifierade kyckling

Bjarefagel paket 780

Hos Bjärefågel i Torekow AB föder man upp kyckling med fokus på hållbarhet och visionen att kyckling som har det bra, smakar bra. Nu tar företaget ett banbrytande steg mot ökad hållbarhet och bättre klimat. Som första kycklingproducent någonsin klimatcertifierar man sin uppfödning och produkten Bjärekyckling.

Klimatcertifieringen innebär bland annat att företaget använder foderråvaror med lägre klimatpåverkan. Den totala energianvändningen minskas, man har ställt om till förnybara energikällor i uppfödningen och inom kort kommer all el att vara 100 procent grön. Dessutom har man också minimerat användning av fossil energi samt utbildat chaufförer i sparsamt körsätt.

– Bjärefågel har alltid varit fokuserat på att arbeta på ett hållbart sätt, både vad gäller djur, natur och miljö. Genom att klimatcertifiera oss skruvar vi upp kraven på oss själva och levererar en Bjärekyckling som är ännu mer hållbar och klimatvänlig, säger Robin Lundgren, vd för Bjärefågel.

Reducerar klimatpåverkan

Klimatcertifieringen är en frivillig tillvalscertifiering till IP-standardens Sigillnivå och märkningen Svenskt Sigill, som Bjärefågel innehaft sedan 2008.

– När konsumenten köper ett livsmedel som bär märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad kan de känna sig trygga med att uppfödaren och odlaren har gjort vad som är möjligt för att minska klimatpåverkan i produktionen, utan att kompromissa med djurens välmående, säger Britt Rahm, vd för Sigill Kvalitetssystem AB.

Tar sitt ansvar

Bjärefågels klimatcertifiering innebär en reducering av klimatpåverkan med hela 20-25 procent.

– En av vår tids stora miljöfrågor handlar just om att vi måste minska utsläppen och effektivisera nyttjandet av energi, något som vi alla har ett gemensamt ansvar för. Det känns väldigt bra att vi nu är klimatcertifierade, säger Per-Olof Ingemarsson, grundare och en av ägarna till Bjärefågel.
– Det känns mycket spännande att Bjärefågel är först ut att göra detta ansvarsfulla steg inom kycklinguppfödning. Vi hoppas att detta öppnar upp och banar väg, så att fler företag väljer att ta steget och klimatcertifiera sig, säger Britt Rahm.

Grillad hel Bjarekyckl ing med ljummen potatissallad 780

Foto Sia Andersson.

Kyckling

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.