Fler än hälften av svenskarna beredda att betala mer för svenska kycklingspett

 Kycklingspett Sweet Chili 800 grillade kycklingspett

Nio av tio svenskar bryr sig om var köttet kommer ifrån, visar en färsk undersökning från YouGov. Ändå blir vi vilseledda när vi köper ”svenska” kycklingspett över disk. Svensk Fågel har tidigare rapporterat att utländska spett felaktigt kan marknadsföras som svenska. Nu uppger mer än hälften av befolkningen att de är beredda att betala mer om kycklingen garanterat kommer från Sverige.

I januari berättade Svensk Fågel hur svenskarna vilseleds när de köper kycklingspett över disk. I tron om att de köper svenskt har det istället visat sig att de flesta spetten kommer från Thailand och Bulgarien. Rapporten* bygger på en studie där personal i 71 delikatessdiskar fick frågan om kycklingspettens ursprung, varpå de oftast svarade att den var svensk. Men vid närmare kontroll visade den sig istället vara utländsk. I endast fem av de 71 tillfrågade butikerna var de färdiga kycklingspetten tillagade av svensk kyckling.

– Det är skillnad på kyckling och kyckling. Därför är det så viktigt att alltid fråga var den kommer ifrån och att svaret är något man kan lita på, säger Magnus Lagergren, vd på Kronfågel.

Kontroller skiljer länderna åt

Det som skiljer svensk kyckling från den utländska är framförallt kontrollerna i flera led. Det är svårt att med säkerhet veta hur djurhälsan, djurvälfärden och livsmedelssäkerheten sköts i utlandet. I Sverige har vi en av världens starkaste djurskyddslagar och företag i branschen kontrolleras årligen av myndigheter. Utöver det ställer branschorganisationen Svensk Fågel extra höga krav på sina medlemmar, som ett ytterligare skydd för djuren och konsumenten.

Kycklingspett Classic 800

Beredda att betala mer för mindre antibiotika

Runt hälften av svenskarna köper kycklingspett över disk och undersökningen från YouGov, som genomfördes på uppdrag av Kronfågel, visar också att de är beredda att betala mer om kycklingen kommer från Sverige.  Uppmärksamheten kring var köttet kommer ifrån kan till viss del bero på den antibiotikadiskussion som pågått den senaste tiden, menar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Ju mer antibiotika vi använder desto större resistensproblem får vi. Så länge vi är friska gör de resistenta bakterierna inget väsen av sig men den dagen vi behöver sjukvård kan det få förödande konsekvenser, säger Björn Olsen. 

I många länder ges antibiotika till djuren i förebyggande syfte för att de inte ska bli sjuka och för att stimulera tillväxt. Främst ges antibiotika i den asiatiska produktionen, visar en rapport från WWF. Sverige var först i världen med att förbjuda antibiotika i foder i tillväxtsyfte redan 1986. EU införde samma förbud 2006. Sverige är dessutom ett av de länder i EU som använder minst antibiotika till sjuka djur när det gäller livsmedelsproduktion, enligt Folkhälsomyndigheten. Många års arbete för att hålla djuren friska och använda antibiotika klokt ligger bakom Sveriges låga användning till djur. 

– Det kan göra stor skillnad att välja svenskt, för både människan och djuret, säger Björn Olsen.

Garanterat svenska kycklingspett 

Stora butikskedjor i Sverige har nu inlett ett omfattande arbete med att få in fler garanterat svenska spett i delikatessdiskarna. Inte minst sedan Kronfågel lanserat färdiglagade kylda kycklingspett, gjorda av svensk gårdskyckling till dagligvaruhandeln samt de färdiglagade svenska kycklingspetten som säljs till storhushåll och restauranger från mitten av april.

– För oss är det självklart att kunna ge svenska folket en chans att äta goda kycklingspett och samtidigt känna sig trygga med att de kommer från Sverige, säger Karolina Nygren, produktchef på Kronfågel.

Färdiglagade kycklingspett 800

Fakta om Kronfågels kycklingspett i delikatessdisken

Kronfågels svenska kycklingspett är färdiglagade och finns i fem olika smaker: Sweet Texas BBQ, Teriyaki, Mango Jalapeño, Sweet Chili och Blandade örter. 
Produkten innehåller 16 kycklingspett i varje förpackning, där varje spett väger cirka 100 gram. Rekommenderat konsumentpris: 24,90 kr/spett. 

Fakta om Kronfågels svenska kycklingspett till storhushåll och restauranger 

Kronfågels svenska kycklingspett för Foodservice är färdiglagade och finns i smaken Classic, vilket ger kocken möjlighet att sätta sin smakprägen på spettet. Kycklingspetten är gjorda på hel bröstfilé, där varje spett väger cirka 50 gram och innehåller tre bitar per spett. Varje kartong innehåller tre tråg med 25 spett i vardera. 

 

Källor

https://www.folkhalsomyndigheten.se/skyddaantibiotikan/  

http://sva.se/antibiotika  

http://www.wwf.se/source.php/1595845/16-2475%20K%F6ttguiden_160705.pdf  

http://www.wwf.se/vart-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/1644990-wwfs-kottguide-importerad-kyckling 

*Rapport från Svensk Fågel 
http://www.svenskfagel.se/attachments/35/1015.pdf  

Om undersökningen

”Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Kronfågel. Under perioden 6-11 januari 2017 har sammanlagt 2016 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige”. 

 

Kronfågel är Sveriges marknadsledande kycklingproducent. Vi producerar, säljer och marknadsför kyld, fryst och förädlad kyckling. Vi ingår i Scandi Standard, Nordens största kycklingproducent med verksamheter i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Våra starkaste varumärken är Kronfågel, Danpo, Den Stolte Hane och Naapurin Maalaiskana. Tillsammans är vi ca 1 700 medarbetare och har en omsättning på över fem miljarder SEK. Läs gärna mer på www.kronfagel.se --www.scandistandard.com

Kyckling, Kronfågel

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.