Ät klimatsmart med ny BBQ-tallrik

 kronfågel BBQ tallrik KLIMATSMART

Sommaren är runt hörnet och grillpremiären nära. Planeten skulle må bra av att fler väljer svenska råvaror till grillningen och att göra klimatmedvetna matval står högt upp på Kronfågels agenda. Inför grillsäsongen har Kronfågel därför tagit fram en BBQ-tallrik som inte bara är näringstät utan även har ett klimatavtryck som motsvarar endast 40 % av en genomsnittlig måltid.

Två av Kronfågels hjärtefrågor har stått i centrum under framtagandet av denna grilltallrik; hälsa och klimatavtryck.

– Som en av Sveriges största matproducenter måste människan, djuren och klimatet stå i centrum av allt vi arbetar med. Vi undersöker ständigt hälsopåverkningarna av vår mat och försöker tänka resurssnålt när vi förser konsumenterna med matinspiration, säger Magnus Lagergren, vd på Kronfågel.

Hög näringstäthet och låg klimatkostnad

Dietisten och författaren Kajsa Asp Jonson har i samarbete med Kronfågel tagit fram en BBQ-tallrik med säsongens oemotståndliga nyhet, KycklingSteak Tryffel, i blickfånget.

– Den här grilltallriken hjälper konsumenten att äta gott med gott samvete för både hälsa och klimat. Måltiden ger ett förhållandevis lågt klimatavtryck och samtidigt mycket näring och högvärdigt protein, säger Kajsa Asp Jonson, dietist.

I nivå med vegetariska rätter

Grilltallrikens klimatavtryck beräknas till 0,65 kg CO2-ekv vilket motsvarar 40 % av det som Världsnaturfonden WWF i One Planet Plate anger som gräns för en dags” klimatbudget för mat”.*

En genomsnittlig portion av en färdigrätt bidrar med 1-5 kg CO2-ekv om den innehåller kött, 0,5-1,5 kg om den innehåller fisk och med 0,4-0,8 kg CO2-ekv om den är vegetarisk.**

* Underlag: Enligt WWF One Planet Plate bör det vi äter bidra med maximalt 11 kg CO2-ekv per vecka. Det motsvarar 1,57 kg per person och dag. 0,65 motsvarar 40% av det ”taket”.
** Underlag: Elin Röös SLU-rapport 2012.

Kyckling, Kronfågel

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.