Grillad kyckling på roterande spett
Kyckling på grillspett
Rotisseri spett är en mycket användbar hjälpreda till grillen när du skall tillaga sommarens godaste kyckling, lamm eller större hela stekar. Smaksätt ditt kött, trä upp på spettet och grillen sköter resten. Du kan under tiden förbereda dina tillbehör, duka ett vackert bord i trädgården och umgås med nära och kära en ljum sommarkväll.
När du tillagar hel kyckling på spett kan du endera rubba in hela kycklingen med kryddblandning efter smak alt mosa samman dina favorit kryddor med rumsvarmt smör och lyfta upp kycklingens skinn och fylla kryddsmöret mellan skinnet och köttet. Denna ger den godaste och saftigaste kycklingen, örterna tränger in i köttet och smöret blandas med ljuvliga safter från kycklingen. Du får med denna tillredningsteknik ett knaprigt skinn och samtidigt ett aromatiskt saftigt vitt kycklingkött smaksatt med medelhavets godaste örter, havssalt och citron.
Ingredienser
- 1 stor kyckling, 1,8 – 2 kg, gärna ekologisk
- 5 msk smör, rumsvarmt
- 4 msk Epic Spice Rotisserie Chicken Rub – eller annan medelhavsblandning av örtkryddor
- 1 citron, organisk
- 1 äpple, litet rött och sött
Tillagning
- Mosa samman kryddblandningen med det rumsvarma smöret i en skål.
- Lyft försiktigt upp skinnet bakifrån på filé och lår och tryck in kryddsmöret med fingrarna. Lossa försiktigt skinnet från köttet och för in kryddsmöret lite åt gången. Försök att täcka hela kycklingen med smör under skinnet.
- Halvera citron och äpple och placera inne i kycklingen.
- Knyt upp lår och bakre delen av kycklingen med ett snöre.
- Trä upp kycklingen på spettet och säkra kycklingen med sidogafflarna.
- Tänd Kalamata olivbriketterna och sätt igång grillen. Hetta upp till en temperatur av ca 180g. Sätt in spettet med uppmonterad kyckling och sätt igång motorn.
- Rotera och stek kycklingen ca 1,5 h, lite beroende på storlek. Prova med en sticka, köttsaften som kommer ut ur kycklingen skall vara transparant, ej rosa eller röd. (Innertemp för helgrillad kyckling 82g vid benet)
- Tag ut kycklingen, trä av från spettet, skär bort snöret, tag ut inkråmet och låt vila ca 10 min.
- Tranchera kycklingen och servera med dina favorit tillbehör.
Tips på tillbehör
Samla upp köttsafterna som kan droppa från kycklingen under tillagning och gör en god potatisrätt samtidigt. Sätt in en ugnsform ca 45 min innan kycklingen klar med små färskpotatisar, klyftad rödlök och tärnad squash under det roterande spettet. Krydda grönsakerna med havssalt och svartpeppar från kvarn och givetvis lite olivolja på toppen innan du skjutsar in den under kycklingen i grillen. Potatisrätten får smak av de ljuvliga safterna kycklingen och du har kyckling och tillbehör klara samtidigt.
Tips
Har du mycket gäster går det att trä upp flera kycklingar på spettet samtidigt och grilla. Du kan då smaksätta dem med olika kryddblandningar för att få lite variation. Ställ in en ugnsplåt under de roterande kycklingarna med mixade grönsaker och potatis och samla upp de goda safterna från kycklingarna.