Vegetariska revbenspjäll
rökt chili sin carne med quorn färs
För ca 2-3 personer
(Mängden marinad räcker till 2 påsar vegofiléer om du vill, då räcker det till snarare 4-6 personer)
1-2 påsar Anamma vegofiléer eller Oumph ”The pure filet”
- 1-2 påsar Anamma vegofiléer eller Oumph ”The pure filet”
- 0,75 dl äppelcidervinäger
- 1/2 dl socker
- 3 msk honung eller ljus sirap
- 4 pressade vitlöksklyftor
- ca 4 cm riven färsk ingefära
- 2,5 msk kinesisk soja
- 2 msk srirachasås
- 3 msk dijonsenap
- saft från 1 pressad apelsin
Börja med att tända grillen. Använd grillbriketter och använd en jävla massa sådana. Bygg ett litet torn av briketter och fläkta som en galning medan de tänds så får du relativt snabbt en jämn glöd med helgråa och glödande briketter. Fyll halva sidan av din grill med briketter och låt den andra halvan av grillbotten vara tom. På det sättet kan du kontrollera värmen på grillen bättre.
Medan glöden tar sig så hackar du grönsakerna grovt och vitlök och chili fint. Lägg grönsakerna i en stor järngryta som ryms på grillen, men som fortfarande låter dig stänga grillocket.
När glöden är klar och briketterna ordnade som de ska vara så lägger du på grillgallret och ställer grytan på den varma sidan av gallret. Fräs grönsakerna på hög värme i ca 5-10 minuter tills de är mjuka. Tillsätt därefter vitlök, chili, och de torra kryddorna (spara lite kryddor så att du kan smaka av efter en tids kokning) och rör om så det inte bränns. Låt fräsa någon minut och tillsätt därefter vegofärsen. Låt fräsa några minuter till och tillsätt därefter tomatkross, ölen, grönsaksbuljong och soja och ca hälften av vattnet. Rör om igen.
Nu flyttar du över grytan till den ”kallare” sidan av grillgallret och lägger ner någon näve rökspån på glöden så att det börjar ryka. Lägg där efter genast på grillocket med endast små luftglipor på grillen och låt det ligga där i ca 30 minuter. Du har inte på något grytlock. Lägg på nytt grillspån ungefär var tionde minut om de har slutat ryka.
Smaka därefter av grytan med salt, chili, ev. mer kryddor, råsocker och kanske mer vatten om det behövs och låt den koka under grillock med mer spån i ca 30-45 minuter till. Häll av spadet från bönorna och tillsätt dem. Låt det koka 15 minuter till och sen är det klart!
Servera tillsammans med grillade majskolvar, nachos, havrefraiche och en stor sallad. Och mer chilipulver!
Recept och bilder kommer från boken Jävligt God BBQ av Gustav Johnasson - läs artikeln här
Vegetarisk, Jävligt gott, Quorn, Kolgrill, Grillskolan, Pelletsgrill, Gustav Johansson