Vegetarisk Shish kebab
Vegetarisk Shish kebab
Vegetarisk Shish kebab – ca 6-8 spett.
- 300 g quornfärs
- 2 ägg (kan bytas ut mot 1 msk potatismjöl och 1 dl vatten)
- 1,5 dl ströbröd
- 1,5 msk grönsaksfond
- 1 dl vatten
- 1 msk kinesisk soja
- 1 mellanstor gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 näve färsk bladpersilja
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malda korianderfrön
- 2 tsk gurkmeja
- 1-3 tsk chilipulver beroende på styrka
- salt
- saft från 1/2 citron
Börja med att fräsa quornfärsen i en stekpanna så den får lite stekyta och tinar. Blanda ihop vatten, fond och soja i en skål och tillsätt till färsen. Låt steka tills vätskan har reducerats bort och tagits upp av färsen.
Finhacka därefter lök, vitlök och persilja och blanda med ströbröd, ägg, citronjuice och alla kryddorna i en bunke. Låt dra i ca en minut och blanda därefter ner färsen i krydd och brödblandningen. Jobba ihop mixen med händerna tills allt är väl blandat. Smaka av med salt och ev. mer kryddor efter behov och smak. De kommer smaka ungefär som smeten, fast lite mildare när de är klara. Om färsen känns för torr så kan du blanda ut den med lite rapsolja eller vatten, och om den är för lös och svår att forma så tillsätt mer ströbröd. Du ska ha en lättarbetad färsk som håller ihop bra, men inte är stabbig.
Forma ca 8 st långa ”korvar” av färsen och spetsa dem på längden på grillspett. Kom ihåg att lägga träspett i blöt i god tid i förväg så de inte börjar brinna bara! Grilla på hög värme och rulla dem ofta så de får en jämn och välgrillad yta. Låt därefter ligga 5-10 minuter på ytterkanten av grillen och bli genomgrillade. Ät med en god tabbouleh och en myntasås gjord på havre eller sojafraiche, mynta, olivolja, salt och peppar. Eller med en potatissallad, som jag gjorde, men jag rekommenderar absolut främst en tabbouleh
Recept och bilder kommer från boken Jävligt God BBQ av Gustav Johansson - läs artikeln här
Smoker, Vegetarisk, Jävligt gott, Gasolgrill, Kolgrill, Pelletsgrill, Gustav Johansson