Jävligt goda vegoburgare
Jävligt Goda Vegoburgare
5-6 personer
- 300 g quornfärs (eller soja om ni vill ha vegansk)
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk rökt paprikapulver
- 2 tsk spiskummin
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl vatten
- 1,5 msk kinesisk soja
- 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond (touch of taste), eller annan grönsaksfond
- 1.5 dl ströbröd
- 2 ägg (kan bytas ut mot 1 dl havregrädde och 1 msk potatismjöl för vegansk)
- 1 msk potatismjöl
- salt för avsmakning
Lyxig Big Mock Dressing
- 1,5 dl majonnäs (vanlig eller vegansk)
- 2 msk hackad ättiksgurka
- 2 msk finhackad gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk socker
- 2 tsk paprikapulver
- salt
Tillbehör:
- 6 st Garants Briochebröd (eller Korvbrödsbagarens Brooklyn Buns eller Friscobröd för vegansk variant)
- 6 skivor burgarost
- Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar sås
- Valfri senap
- Några salladsblad
- Skivad rödlök
- Rostad lök
- Ättiksgurka
Burgarna
Börja med att hacka löken fint. Stek hälften av löken tills den blivit mjuk och tillsätt därefter färsen, tomatpurén och kryddorna och stek tills den fått lite färg. Blanda ihop vatten, fond och soja och slå över färsen. Låt steka ett par minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat.
Blanda ihop ägg, ströbröd och potatismjöl i en bunke och låt stå 1 minut tills det tjocknat. Blanda ner färsblandningen, samt den sista löken och färsk, finhackad vitlök i ströbrödet och blanda rejält så att inga brödklumpar är kvar. Smaka av med mer kryddor och salt efter önskemål. Du vill ha en ganska smakrik smet, men inte så mycket kryddor så det blir äckligt.
Testa att forma biffar med lätt fuktade händer. Om det är för klibbigt, så tillsätt lite mer ströbröd tills du får en lätthanterlig smet. Forma 5-6 biffar.
Grilla dem på direkt värme i ca 4-5 minuter per sida och låt sedan ligga på ytterkanten av grillen några minuter, eller stek på hög värme tills de fått fin färg på bägge sidor och därefter på medelvärme ett tag.
Dressingen
Finhacka alla ingredienser och blanda ner i majonnäsen. Smaka av med salt och låt därefter stå en timme och dra sig i kylskåpet. Smaka av igen, och justera ev. salt, syra eller sötman efter eget tycke. Bygg burgaren med alla mina föreslagna ingredienser, eller efter eget tycke
Recept och bilder kommer från boken Jävligt God BBQ av Gustav Johnasson - läs artikeln här