Weber Workshop 2016
Under vintern har jag blivit en av de som administrerar Grillklubben på Facebook. De flesta evenemangen som sker är antigen på Västkusten eller i södra Sverige. Min tanke var att genomföra en grillträff i Stockholmsområdet så jag sökte upp Webers nya Brand Manager för att sälja in idén. Jag träffade David Hornberg och började spåna hur ett sådant event skulle kunna se ut.
Efter ett par veckor så kom David tillbaka med en vidareutvecklad idé som blev Weber Workshop. Enligt David, världens första av detta slag. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig men man får inte alltid som man vill.
Vägen till mitt ute i skogen, söder om Stockholm var det 3 plusgrader och snöblandat regn. Sommardäcken var nyss påsatta på bilen. Vi såg en bil som just sladdat av vägen. Passagerarna stod bredvid bilen och räddningskåren var antågande. I detta väder skulle 14 av Sveriges främsta grillers träffas och grilla. "Vad håller vi på med?" frågade jag min son Philip 13 år som också var bjuden.
Har ni varit med om den upplevelsen när GPSen säger "Du är i närheten av adressen." Det betyder: lycka till grabbar, nu ger jag upp! Som tur var hade Per och Annabell satt upp flaggor som syntes från stigen vi körde på. Bara att backa och svänga in. Framme! Men när Annabell kom ett par dagar tidigare med sitt ekepage, bil och släp så fanns det inga flaggor... Vändplatsen saknades.
Per och Annabell hade kommit ett par dagar tidigare och riggat. Det hade satt upp tält, ställt ut grillar (Weber Original Kettle 57 cm, Smokey Mountain Cooker (WSM Smokers), Weber Q1200 gasgrill) och minst ett ton briketter. De hade gjort ett magnefikt arbete med att få till arbetsplatserna för oss.
Jag blev snabbt satt i arbete. Äntligen fick jag kavla upp ärmarna och sätta igång. David hade hyrt in en fotograf som höll på att plåta Per. Jag fick uppgift att preppa en gryta och ett fat med kött som han skulle grilla. Samtidigt som Philip dokumenterade råvaorna med sin nya kamera.
Allt fanns! Skaldjur, kött, fisk, grönsaker - massor av allt! De hade verkligen inte sparat på krutet.
Samtigt som solen bröt igenom molen kom de andra deltagarna. Folk hade kommit från hela landet. Vi blev välkomnade, fick var sin matchtröja med en stor siffra på ryggen. Av någon anledning som jag fortfarande inte begriper så fick jag tröja nummer 13. Per pekade med hela handen på var och en och sa 1, 2, 3, 4 - 1, 2, 3, 4 osv. Nu var vi grupp indelade.
Under dagen och kvällen skulle David utsee den mest inspirerande grillaren till Workshop Hero 2016. Vinsten var titeln, äran och en unik Master-Touch 57 Weber Workshop Hero Edition. Den första i världen!
Uppgiften var enkel. Vi skulle leverera vid två olika tillfällen. Först tilltugg och sedan var sitt bidrag till middagsbuffén. Det var fritt fram att välja råvaror med orden "Först till kvarn" klingande i bakhuvudet. Jag greppade ett gäng pilgrimsmusslor. Har aldrig gjort iordning dem från skalet till grillen tidigare. Men i detta sällskap så fanns det många som kom med bra idéer. Det blev både snyggt och gott! Andra valde musslor, räkor, t-bonesteak, flankstek. Smokern var upptänd sedan tidigare. Martin Nord, vinnare i Grillmästarna 2015, tog en WSM 57 i besittning med både räkor och bringa.
Alla gick "all in" i uppgiften, delade med sig av sin kunskap och hade roligt!
Philip fick syn på ett par bläckfiskar. Han frågade om han fick göra iordningen en och fritera den på grillen. Varför inte? Med hjälp från Per som verkar kunna allt så blev den riktigt bra. Philip hade en Weber Q1200 gasgrill att jobba med. En liten trevlig gasgrill som passar perfekt till stranden eller på picknicken.
Stämningen var på topp! Lukten från alla grillar och maträtter som tillagades var underbar! Ljudet från 14 grillers var som nysläppta kalvar på grönbete...

Det fanns gott om Webers nya briketter.
Läs Grillbloggen.nu stora brikett test här

Bordet var uppdukat med grönsaker, kryddor, juicer, oljor, smör...

Fyra stationer var uppriggade. Här syns tre av dem. I mitten fanns Pers station med en splitter ny Weber Genesis E-330.

Ännu mer grönsaker, ostar mm.

Dessutom fanns lax och andra fiskar som jag aldrig har sett.

Havskräftor, räkor, musslor, bläckfisk...

Man vet när man har stirrat in i ögonen på ett par räkor...

Kött, flapsteak, märgben, t-bonesteak mm

Direkt från havet till bordet via grillen.

Tillbehör till smokern för bästa smak på råvarorna.

Dags att sätta igång och hjälpa Per med en gryta som ska på grillen.

Men först blanda ihop en rubb till Pers köttfat.

Massor att välja mellan. Vitlökspulver, lökpulver, paprika, chili, socker...

Men nu tillbaka till grytan.

Det är vackert med grönsaker. Gott också, har jag hört... ;-)

Grädda och vin och lite mer vin och en gnutta vin till grillern. Eller hur var det nu?

Jag hör "Snublad inte, Peter!" ropa efter mig.

Per är redo för bilderna.

Efter en stund på grillen så blev den ganska fin eller hur?

Nu över till köttfatet. T-bone steak. Man kanske kan äta den rå eller?

Det är inte bara grönsaker som är vackert. Rubbat kött är det också. T-bone och beef-ribs, redo för grillen.


Under lucka 1 har vi en underbar grillbricka :-)

Grillbrickan grillas givetvis med Webers nya briketter. Har du läst årets stora brikett test ännu? Klick här så öppnas ett nytt fönster så du kan läsa det och sedan komma tillbaka hit. Bra eller hur?!

OK - en sista bild på denna härlighet!

Jag lovar! Den såg bättre ut i verkligheten än på bilden. Den smakade underbart också!

Alla tittar på Per som står i rampljuset.