Allt du behöver veta om Gasolgrillar

Välkommen till Grillbloggens avdelning om gasolgrillar


En gasolgrill är en riktig trevlig typ av grill.

Det är grillen som man har för att det är bekvämt att grilla med. Den blir snabbt varm och den går att stänga av så fort man har grillat färdigt. För vissa som bor t.ex. i en lägenhet så kanske gasolgrillen är det enda alternativet för en grill.

Vissa säger att det smakar inte grillat från en gasolgrill. Det finns blindtester genomförda och skillnade går inte att urskillja. Visst luktar det kanske godare från en kolgrill men saken är den samme.

Här hittar du allt du behöver ha koll på när det gäller grillning med gasol. 

Välkommen!

Vanliga frågor om Gasolgrillar

Kan man få röksmak i sina råvaror av en gasolgrill?

Med en så kallad röklåda, ett tillbehör (standard på vissa modeller) så kan man lägga in rökflis i grillen som genererar rök. Röklådan placerar man under grillgallret ovanför brännarna. Skillnaden mellan en kolgrill med lock och en gasolgrill är att en kolgrill är tätare än en gasolgrill. Röken i en gasolgrill ventilleras snabbar ut och effekten blir ganska kortvarig. Gasolen behöver god ventilation för att få in syre så att lågan brinner. Tätar men en gasolgrill så brinner syret upp och lågan slocknar.

Är grillning med gasol farligt?

All grillning oavsett bränsle kan vara farligt. Någon ökad fara med just gasol finns nog inte. Respekt för gasol är bra att ha. Och bra rutiner. Öppna ventilen på gasolflaskan med 1/4 varv bara. Du får inte mer gas, effekt, värme i grillen om du öppnar ventilen mer. Du får full effekt direkt. Vid ev olycka så stänger man ventilen med 1/4 varv. Du slipper fundera på om du ska skruva ventilen åt ena hållet eller andra. Jag har kommit till vissa grillar där ventilen är skruvad åt fel hål dvs ända i botten på helt öppet läge. Man behöver skruva många varv för att stänga den. Rengör grillen regelbundet

Placera inte grillen direkt mot husväggen eller mot träräcke. Följ bruksanvisningen vid monteringen och löpande underhåll / rengöring.

Sidobrännare, bra eller?

Om det är en "vanlig" gasol platta så är det korta svaret - nej.

Tanken om att slå en bea, koka potatis eller göra något annat samtidigt som du grillar brukar oftast bara vara en tanke.  Sidobrännaren på de flesta grillar är extremt känslig för vind. Blåser det minsta så fladdrar lågan och allt annat än kastrullen blir varm.

 Jag hade en Weber Summit S-670 i fem år och använde sidobrännare 8-10 gånger. På slutet använde jag den bara till att tända kolbriketterna i skorstensbrännaren.

 Men om det är en infraröd sidobrännare så är det korta svaret - JA

En infraröd sidobrännare som t.ex. Napoleon Sizzle ZoneTM är en annan sak som används på ett annat sätt. Den kan bli upp till 800 grader varm! Där lägger du råvarorna som du vill få en ordentlig grill yta. Antingen grillar du "inne" i grillen tills då får den temperatur i råvaran som du vill ha och sedan lägger du råvaran på sidobrännare och få den härliga ytan som du kanske vill ha. Denna metod kallas för Reverse sear. Eller så börjar du på sidobrännare för ytan och utseendets skull och sedan lägger du den "inne" i grillen som har en lägre värmen <170 grader.

Roterande grillspett (rotisserie)

Trä på ett par kycklingar på grillspettet och stoppa in hela härligheten i gasolgrill. På med motorn och luta dig tillbaka och känn dofterna av nygrillad kyckling. Se dock till att gasolgrillen du väljer har en så kallad rotisseriebrännare på bakväggen i grillugnen. Dvs en specifik brännare som bara är till för just grillspett. De "vanliga" brännarna under grillgallret ger inte värmen på samma sätt som en specifik rotisseriebrännare.

 Kolla också om grillspett med kyckling ( om det är just det du tänker på) ryms i grillen utan att du behöver plocka ut grillgallerna ur grillen. De är oftast fettiga och kan skada ytan där du lägger dem på.

 Du behöver också tillgång till 230v ström för att köra motorn på.

Inköpsställen

Detta är så kallade annonslänkar. Vi får en liten provision på de inköp du gör efter du klickat på länkarna

ANNONS:

Filmer om Gasolgrillar

Grillbloggens filmer om gasolgrillar

Recept för Gasolgrillar

OBS! ALLT INNEHÅLL (TEXTER, BILDER, VIDEO) SKYDDAS AV UPPHOVSRÄTTEN OCH ÄGS AV GRILLBLOGGEN.NU (PETER WATZ AB ELLER PETER WATZ) ELLER RESPEKTIVE RÄTTIGHETSINNEHAVARE (NAMNGES DÄR DET ÄR AKTUELLT). BILDER FÅR EJ KOPIERAS, LADDAS NER ELLER PÅ NÅGOT ANNAT SÄTT ÅTER REPRODUCERAS PÅ NÅGOT SÄTT! OM SÅ SKER KOMMER PETER WATZ AB DEBITERA 15-50.000 KR + MOMS PER ARTIKEL, BILD, VIDEO. TA KONTAKT MED MIG OM DU VILL ANVÄNDA MITT MATERIAL Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ELLER 0708403191. DU FÅR GÄRNA LÄNKA TILL DENNA SAJT ELLER DELA ARTIKLARNA MED DEN INBYGGDA FUNKTIONEN.

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.