Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Grillad kyckling på roterande spett

 Grillad kyckling, Rotisserad Kyckling, Epic Spice

Rotisseri spett är en mycket användbar hjälpreda till grillen när du skall tillaga sommarens godaste kyckling, lamm eller större hela stekar. Smaksätt ditt kött, trä upp på spettet och grillen sköter resten. Du kan under tiden förbereda dina tillbehör, duka ett vackert bord i trädgården och umgås med nära och kära en ljum sommarkväll.

När du tillagar hel kyckling på spett kan du endera rubba in hela kycklingen med kryddblandning efter smak alt mosa samman dina favorit kryddor med rumsvarmt smör och lyfta upp kycklingens skinn och fylla kryddsmöret mellan skinnet och köttet. Denna ger den godaste och saftigaste kycklingen, örterna tränger in i köttet och smöret blandas med ljuvliga safter från kycklingen. Du får med denna tillredningsteknik ett knaprigt skinn och samtidigt ett aromatiskt saftigt vitt kycklingkött smaksatt med medelhavets godaste örter, havssalt och citron.

Ingredienser

  • 1 stor kyckling, 1,8 – 2 kg, gärna ekologisk
  • 5 msk smör, rumsvarmt
  • 4 msk Epic Spice Rotisserie Chicken Rub – eller annan medelhavsblandning av örtkryddor
  • 1 citron, organisk
  • 1 äpple, litet rött och sött

Tillagning

  1. Mosa samman kryddblandningen med det rumsvarma smöret i en skål.
  2. Lyft försiktigt upp skinnet bakifrån på filé och lår och tryck in kryddsmöret med fingrarna. Lossa försiktigt skinnet från köttet och för in kryddsmöret lite åt gången. Försök att täcka hela kycklingen med smör under skinnet.
  3. Halvera citron och äpple och placera inne i kycklingen.
  4. Knyt upp lår och bakre delen av kycklingen med ett snöre.
  5. Trä upp kycklingen på spettet och säkra kycklingen med sidogafflarna.
  6. Tänd Kalamata olivbriketterna och sätt igång grillen. Hetta upp till en temperatur av ca 180g. Sätt in spettet med uppmonterad kyckling och sätt igång motorn.  
  7. Rotera och stek kycklingen ca 1,5 h, lite beroende på storlek. Prova med en sticka, köttsaften som kommer ut ur kycklingen skall vara transparant, ej rosa eller röd.  (Innertemp för helgrillad kyckling 82g vid benet)
  8. Tag ut kycklingen, trä av från spettet, skär bort snöret, tag ut inkråmet och låt vila ca 10 min.
  9. Tranchera kycklingen och servera med dina favorit tillbehör.

Tips på tillbehör

Samla upp köttsafterna som kan droppa från kycklingen under tillagning och gör en god potatisrätt samtidigt.  Sätt in en ugnsform ca 45 min innan kycklingen klar med små färskpotatisar, klyftad rödlök och tärnad squash under det roterande spettet. Krydda grönsakerna med havssalt och svartpeppar från kvarn och givetvis lite olivolja på toppen innan du skjutsar in den under kycklingen i grillen.  Potatisrätten får smak av de ljuvliga safterna kycklingen och du har kyckling och tillbehör klara samtidigt.

Tips

Har du mycket gäster går det att trä upp flera kycklingar på spettet samtidigt och grilla. Du kan då smaksätta dem med olika kryddblandningar för att få lite variation. Ställ in en ugnsplåt under de roterande kycklingarna med mixade grönsaker och potatis och samla upp de goda safterna från kycklingarna.

Taggar: Kyckling Epic Spice Napa Vally

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019