Grillmästarna Återträffen Dag 1
"Peter skulle du vilja komma och träffa alla tidigare deltagare i Grillmästarna?"
Det var ett samtal som jag fick under sommaren från Jimmy Stening. Jimmy var med i fjärde säsongen i Grillmästarna som gick på TV4 i sommras. Jag har under åren haft en nära relation till Grillmästarna. Redan första säsongen så blev jag inbjuden till uttagningen. Jag gick inte vidare. Säsong 3 intervjuade jag alla deltagarna och gjorde grillprofiler på dem. Säsong 4 dvs i år så gick jag vidare till slututtagningen. Kom inte med i programmet men fortsatte mina intervjuer och gjorde fler grillprofiler. Dessutom fick jag besöka inspelningsplatsen en dag och se hur inspelningen gick till. Allt detta kan du läsa om här på bloggen.
Intiativet till denna återträff var Jennie Forsén och kunde bli möjlig tack vare Jimmy Stening. Han har en gård utanför Strängnäs.
Alla deltagare från alla säsonger av Grillmästarna var inbjudna. Det var 15 av dem som kunde komma: Jimmy Stening, Jennie Forsén, Jessica Ortman, Maria Eugenia Quiroga Ekman, Johan Drevhage, Thomas Lund, Ulrika Lagerlöf, AnnaBell Nilsson, Anders Litzell, Jörgen Hemmingsen, Todor Atanassov, Michael Karlsson, Andrew Jacoel-Robertson, Jimmy Idström och Hasse Björk. Ett par av dem var på BBQ EM i Tyskland och ett några andra hade egna grillevent med betalande kunder.
Det var fredagen den 16 september när jag efter en intensiv dag på kontoret var jag på väg mot Strängnäs och Jimmy. Efter jag kört fel ett par gånger, blivit mästare på u-svängar, så var jag äntligen på rätt plats. Redan när jag hoppade ur bilen så kände jag rökdoften. Då visste jag att jag var på rätt ställe. Att jag parkerade bredvid AnnaBells Weber skålbil var en annan ledtråd.
Ute på gården framför huset var det en brinnande tillställning. Grillarna stod uppradade runt flaggstången, stolar, bord, arbetsbänkar och bardisken var på plats. Allt fanns för en framgångsrik helg. Det fanns både färska kryddor, från Svegro, och olika kryddblandningar från Zigges och Backyard Heros. Kycklingen kom från Kronfågel, köttet från IWagyu, Franzéns Eko Kött & Kumla Gård, vilt från Kumla Gård, korv från Slaktarkorv, fisk från Östlings Fisk och grönsaker från Ica Bengtssons. Det fanns alla möjliga olika råvaror som stod till vårt förfogande. Hela helgen var räddad!
Fler och fler deltagare dök upp. Vissa hade rest från Helsingborg, andra från Göteborg och Hasse kom från Hassela.
När de flesta var på plats så önskade Jimmy oss välkomna. Grillarna var redan startade. Det låg allt från kyckling till majs på dem. Doften var otrolig.
Ulrika tog ett par kycklingar och preppade dem och satt dem i en Big Green Egg MiniMax. En näve grillkol och den håller värmen i flera timmar. De är så kallade kamadogrillar som är en slags lerugn. Mycket bra isolerad. När kycklingen får gå - low and slow, dvs grillas på låg värme under lång tid (90-120 min) så blir den mycket saftigare.
Färsk majs - vilken underskattad grönsak! Jimmy hade fixat majs från Klippinge Gård. De var plockade ett timmar före vi lade dem på grillen. Vilken smak! När man köper förkokta vakuumpackade majskolvar i butiken så är de mjuka svampiga. Men när de färska har legat på grillen då har de en helt annan smak.
Mörket kom med stormsteg och Jimmy hissade upp belysningen i flaggstången. Tur att jag hade med mig min egen belysning till kameran. Jag blev snabbt efterfrågad av de som fortfarande grillade. Hasse grillade fisk med lingon.
Bandet Småstadsliv dök upp och började spela. Underbar stämning. Allt vi hade grillat som vi inte hade ätit upp serverades i en magnifik buffé.
Kvällen började gå över till natt. Fler och fler börjar droppa av för natten...
När jag lade mig ner för att sova så hörde jag att några grillade fortfarande. Jag somnade med ett leende på på läpparna och rökdoft i näsan.
Sponsorer som gjorde denna helg möjlig
#BigGreenEgg #OfyrSverige #BroilKing #VikingSun #BagarenochKocken #Slaktarkorv #Popkultur #wusthof #FranzénsEkokött #Kronfågel #HappyBBQ #iWagyu #Klippingegård #BackyardHeros #ZiggesBBQ #OstaffäreniSträngnäs #KumlaGårdAB #Svegro #nordicsmokebbqproducts #happybbqpitcrew #nordicsmoke #Printzbageri #TheBarbecueCompany #Östlingsfisk #WarmaGroup #JBeventandEducation #MählkvistDrycker
Vill du få mail när nästa artikel publiceras?
Se filmen
Klicka på pilarna för helskärmsbild.
Se Bilderna
Hemma hos Jimmy Stening utanför Strängnäs.
Anders Litzell och AnnaBell Nilsson.
Johan Drevhag och Michael Karlsson rullar in med moderskeppet.
Johan prövar yxan som Hasse Björk köpt som present till Jimmy.
Anders pekar finger...
Jimmy välkomnar alla.
Stekt potatis med lime och chili. Gott!
Jimmy Idström i dimman.
Todor Atanassov grillar på en Big Green Egg XXL. Kolla in här.
Tomahawk modell större är redo för grillen.
Maria Eugenia Quiroga Ekman, Todor, Jessica Ortman och Andrew Jacoel-Robertson stekar mat på Ofyren.
Jessica, Todor och Andrew Jacoel-Robertso står och språkar vid en Weber Smokey Mountain 57.
Michael Karlsson pratar om gamla minnen när han brukade åka skateboard.
Jessica poserar med Big Green Egg XXL.
Nyplockad majs och potatis.
Grillad nyplockad majs håller värmen på en mindre varianten av Big Green Egg - Minimax. Kolla in här.
Det är inte tomahawk klubban som är liten. Det är grillen som är stoooor.
Korvpaketet från Slaktarkorv i jämförelse med tomahawkklubban.
Tomahawk... gott.
Ju fler grillers - ju mer och bättre grillat.
Den stora skillnaden mellan amatörer och proffs är en bra termometer. Johan har full koll.
Bandet Småstadsliv kom och spelade för oss.
Thomas, Jessica, Todor och AnnaBell.
Vill du få mail när nästa artikel publiceras?