I dag har jag och min son Philip besök korvfestivalen som var i Nackastrand, strax utanför Stockholm.
Jag träffade Per från Slaktarkorv och Jimmy (känd från Grillmästarna 2015) i entrédörren.
Årets stora korvtrenden är att minska på köttmängden. Jag du läste rätt. Efter flera år av ökat köttinnehåll så ska man nu minska på det. Istället så fyller man korven med grönsaker. Det ska vara nyttigare och minskad miljöbelastning. Grönsaker odlade i Sverige med oljevärmda växthus, är det miljövänligt? Eller transportera kryddorna från andra sidan jorden, är det miljövänligt? Det kan vara bra att vi äter mindre kött men att spä ut korven med grönsaker vet jag inte. Viss Granat (Hemköp / Willys) hade en riktigt bra 50/50 korv.
SCAN kallar sin 50/50 korv för Korvish. Deras korv innehåller - Griskött av Svensk Rapsgris (45%), BRUNA BÖNOR, vatten, GULA ÄRTOR, lök, potatismjöl, bindväv från gris, GRÖNA ÄRTOR, morot, salt, druvsocker, potatisfiber, krydda, örtkryddor, citrusfiber, citronarom, kryddextrakt, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, kollagentarm, rökarom.
Lithells korv har en barnkorv som innehåller morötter. Riktigt god! Ett bra sätt att få morötter i barnen även om det bara är 10% morot och 60% kött.
Tillbehör till korven fanns också på festivalen. Johnny´s sina nyheter - Johnny´s Senap Öl, Johnny´s BBQ Original, Johnny´s BBQ Choklad och Chili.
Mässan hade bra utställare, både stora och små tillverkare. Mycket trevligt! Att ta 30 kr för en 25 cl Cola är däremot inte ok. Det tyckte tjejen bakom kassan också men det var inte hon som hade satt priset...
Arrangörerna bakom korvfestivalen är Korvakademin, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Sveriges Bryggerier.
Årets utställarkorv som besökarna fick rösta fram var Slaktarkorv med sin Grov Filékorv (99% köttmängd, vitlökskryddad, varmrökt med alvedsflis.)
Korvduell mellan Roland Person och Tomas Sjögren. Jimmy delade ut korven till de tävlanden.
Roland Person Årets kock 1990 och köksmästare på Franska Matsalen Grandhotel.
Tomas Sjögren Årets kock 2015.
Maskiner för att göra egen korv.
Ulf Elwing leder orvdebatten.
Jimmy Hemmingsson och jag (Peter Watz)
Korvar från Stenåkra
Den stora trenden - korv med mindre kött i.
Ekologisk mungsbönskorv
Ekologisk mungsbönskorv
Ekologisk korngrynskorv - OBS! Ej glutenfri...
Ekologisk korngrynskorv
Gudruns korv
Gudruns korv
Gudruns korv
Agneta Johansson VD på Snapphane Chark.
100% vegokorv
100% vegokorv
Per Karlsson och Jimmy Hemmingsson
Slaktarkorv serverar korven varm. Ett stort plus!
Scan fanns med på festivalen
Scan kallar sin 50/50 korv för korvish
Scan kallar sin 50/50 korv för korvish
Lithells fanns också med på korvfestivalen
Lithells barnens grillkorv med 60% kött och 10% morötter
Lithells har god korvar också.
Johnny fanns med på festivalen.
Johnny´s nyheter - Johnny´s Senap Öl, Johnny´s BBQ Original, Johnny´s BBQ Choklad och Chili.
Johnny´s BBQ Choklad och Chili.
Norrlänningar pekar ut riktningen. Parisare, palt eller vanlig korv.
Parisare - korv på norrländskt sätt. Underbart gott!
Sorunda korvfabrik var på plats.
Sorunda hade också varma korvar! Bacon och ost var mycket god!
Krovtillbehör från Taylor and Jones fanns också på plats.
LRF - Bonden och Korven tillsammans med Svenskt Kött.
Traktören och Big Green Egg ambasadören KC Wallberg.