Kontrollera att din gasgrill är säker. Detta ska göras inför varje säsong. Och för oss som grillar varje dag. Kolla varje gång du byter flkaska.
Är det farligt att grilla med gas? Oavsett om man grillar med gas eller kol så måsta man vara försiktig. Kol / Briketter kräver öppen eld för att bli varma och de behåller värmen under en långtid efter man har grillat. En gasgrill blir snabbare varm och den blir kall nästa på en gång när man stänger av ventilerna.
Jag grillar både med gas och kol. Mellan grillningarna så är gasventilen på tuben alltid stängd. Jag kontrollerar slangen och kopplingarna ett par gånger per år. Det är enkelt! AGA har tagit fram en produkt som man kan använda sig av. Den heter TL4 och är enkel att använda, se bilderna nedan. Visst det går lika bra med såpvatten.
Givetvis så har jag respekt för gas. Det ska man ha. Men man behöver inte vara rädd för att grilla med gas.
AGA TL4 - flaska med skum.
Spruta skum på slangen och se om den läcker dvs det blir bubblor i skummet.
Spruta på alla rör, slanagar och kopplingar.
Se till att gasoltuben inte står förnära grillen. Absolut inte i skåpet under grillen. Om det blir förvarmt (>65 grader celsius) så kommer ventilen släppa ut gasol.
I din butik kan du hämta dekaler som påminner dig att kontrollera.
Här är en wokplatta som jag testade på samma sätt.
Kolla in hur det ser ut när det läcker
Detta var en helt ny grill som jag testade. Det lät som det läckte någonstans. Jag sprejade och hittade snabbt var det läckte.
Proffsen testar sina grejer också...