Jävligt goda vegoburgare

Jävligt Goda Vegoburgare

goda vegoburgare

5-6 personer

  • 300 g quornfärs (eller soja om ni vill ha vegansk)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk kinesisk soja
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond (touch of taste), eller annan grönsaksfond
  • 1.5 dl ströbröd
  • 2 ägg (kan bytas ut mot 1 dl havregrädde och 1 msk potatismjöl för vegansk)
  • 1 msk potatismjöl
  • salt för avsmakning

Lyxig Big Mock Dressing

  • 1,5 dl majonnäs (vanlig eller vegansk)
  • 2 msk hackad ättiksgurka
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt

Tillbehör:

  • 6 st Garants Briochebröd (eller Korvbrödsbagarens Brooklyn Buns eller Friscobröd för vegansk variant)
  • 6 skivor burgarost
  • Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar sås
  • Valfri senap
  • Några salladsblad
  • Skivad rödlök
  • Rostad lök
  • Ättiksgurka

Burgarna

Börja med att hacka löken fint. Stek hälften av löken tills den blivit mjuk och tillsätt därefter färsen, tomatpurén och kryddorna och stek tills den fått lite färg. Blanda ihop vatten, fond och soja och slå över färsen. Låt steka ett par minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat.

Blanda ihop ägg, ströbröd och potatismjöl i en bunke och låt stå 1 minut tills det tjocknat. Blanda ner färsblandningen, samt den sista löken och färsk, finhackad vitlök i ströbrödet och blanda rejält så att inga brödklumpar är kvar. Smaka av med mer kryddor och salt efter önskemål. Du vill ha en ganska smakrik smet, men inte så mycket kryddor så det blir äckligt.

Testa att forma biffar med lätt fuktade händer. Om det är för klibbigt, så tillsätt lite mer ströbröd tills du får en lätthanterlig smet. Forma 5-6 biffar.

Grilla dem på direkt värme i ca 4-5 minuter per sida och låt sedan ligga på ytterkanten av grillen några minuter, eller stek på hög värme tills de fått fin färg på bägge sidor och därefter på medelvärme ett tag.

Dressingen

Finhacka alla ingredienser och blanda ner i majonnäsen. Smaka av med salt och låt därefter stå en timme och dra sig i kylskåpet. Smaka av igen, och justera ev. salt, syra eller sötman efter eget tycke. Bygg burgaren med  alla mina föreslagna ingredienser, eller efter eget tycke

Recept och bilder kommer från boken Jävligt God BBQ av Gustav Johnasson - läs artikeln här

Hamburgare, Vegetarisk, Jävligt gott

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.