ICAs grillrapport 2014: partiledaren vi helst vill grilla med

Fredrik Reinfeldt är den politiker svenskarna helst vill bjuda på en grillkväll, visar ICAs grillrapport 2014.

Samtidigt tror svenskarna att Stefan Löfven är bättre på att grilla än Fredrik Reinfeldt. Inför höstens riksdagsval pågår det inte bara en maktkamp, utan även en grillkamp mellan partiledarna.

I årets grillrapport har ICA undersökt vem av partiledarna som svenskarna helst vill bjuda på en grillkväll. Svenskarna uppger att de helst grillar med Fredrik Reinfeldt, men Stefan Löfven slår statsministern på frågan Vem av partiledarna tror du är bäst på att grilla? Här får Stefan Löfven 11 procent och Fredrik Reinfeldt 8 procent av svaren. Svenskarna tror alltså att Löfven är bättre på att grilla, men de vill hellre tillbringa en grillkväll med Reinfeldt. Maktkampen mellan de båda politikerna sträcker sig med andra ord även utanför maktens korridorer.

I övrigt visar ICAs årliga grillrapport att svenskar älskar att grilla och att hela 84 procent av svenskarna äger en grill. Var femte svenskt hushåll (19 procent) har grillpremiär redan i april, medan 42 procent premiärgrillar i maj, enligt ICAs årliga grillrapport som är framtagen tillsammans med TNS-Sifo och några av landets främsta matexperter. Våren 2014 har hittills varit rekordvarm med temperaturer som i många städer har varit de högsta som har noterats på över 100 år, enligt SMHI. Nu närmar sig Valborgsmässoafton och det är troligt att många plockar fram grillarna och bjuder på en valborgsmeny med grillmat.

Partiledare vid grillen

Vem av partiledarna skulle du helst vilja bjuda på en grillkväll?

Fredrik Reinfeldt (14%)
Stefan Löfven (9%)

Vem av partiledarna tror du är bäst på att grilla?

Stefan Löfven (11%)
Fredrik Reinfeldt (8%)

Undersökningen genomfördes av TNS-Sifo på uppdrag av ICA mellan den 24 februari och 3 mars 2014 och inkluderade 1 000 personer som uppgett att de grillar minst någon gång under året.

För mer information
Frida Larsson, ICA Sverige AB,
ICAs presstjänst, telefon: +46 70-253 66 60

Svenskarnas grillvanor i siffror - en sammanfattning från årets grillrapport från ICA

 • 84 procent äger en grill och hela 100 procent brukar grilla under året.
 • Vart femte svenskt hushåll (19 procent) har grillpremiär redan i april, medan 42 procent premiärgrillar i maj.
 • Var tredje (33 procent) vill testa att grilla med rök eller trä som smaksätter maten.
 • Hälften av svenskarna (49 procent) vill lägga mer frukt och grönsaker på grillen i år.
 • Hela 90 procent grillar grönsaker och 20 procent av svenskarna brukar grilla frukt.
 • Inför årets grillsäsong vill svenskarna främst testa nya recept på grillen. På andra plats kommer att man vill grilla mer svenskt kött och på tredje plats kommer att testa nya råvaror på grillen.
 • 38 procent tycker att hög kvalitet är den viktigaste faktorn när man köper kött.
 • 36 procent anser att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när man köper kött.
 • Hälften av svenskarna (50 procent) väljer att göra sin egen marinad.
 • Hälften ställer undan grillen redan i september, men en tredjedel grillar ända in i oktober. 13 procent av svenskarna grillar hela året.
 • Bland partiledarna, vill svenskarna helst bjuda Fredrik Reinfeldt (14 procent) på en grillkväll och på andra plats hamnar Stefan Löfven (9 procent).
 • Svenskarna tror att Stefan Löfven (11 procent) är bäst av partiledarna på att grilla. På andra plats hamnar Fredrik Reinfeldt (8 procent).

Undersökningen genomfördes av TNS-Sifo på uppdrag av ICA mellan den 24 februari och 3 mars 2014 och inkluderade 1 000 personer som uppgett att de grillar minst någon gång under året.

Ladda ner Grillrapporten 2014 här (nytt fönster)

ICA, Grillrapporten, Grilltrender

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.