Grilla mer hållbart, grilla Reko

Receptet på att grilla mer hållbart i sommar: grilla Reko

Reko logo 300
 

Vi svenskar älskar att grilla och gör det både ofta och gärna – men hur grillar man egentligen både gott och rätt? Att grilla så hållbart som möjligt handlar inte bara om att välja ekologiska råvaror. Därför presenterar Reko nu fem enkla tips för att grilla Reko och dessutom recept perfekta till sommarens grillningar.

Det är tydligt att svenskarna vill leva mer hållbart. Och att välja ekologiskt är mer hållbart både för individen och vår planet. Att dessutom välja kyckling framför rött kött är bättre för både miljön och hälsan. En tydlig trend 2016 är ekologiskt. Hela 49 procent av svenskarna säger att de vill grilla mer ekologiska råvaror och 37 procent vill laga mer hälsosamma rätter vilket innebär mer grönsaker, fisk och kyckling på grillen.

I höstas dubblerade Reko gårdar den totala produktionen av ekologisk kyckling i Sverige. Tidigare var endast 0,2 procent av den kyckling som såldes i Sverige ekologisk. Reko gårdars inträde på marknaden har bidragit till att siffran nu har ökat till 0,6 procent.

– Den stora efterfrågan på vår goda ekologiska kyckling är ett fint kvitto på att det vi gör är rätt. Våra bönder föder upp kyckling som lever i väl tilltagna stall med möjlighet att när som helst gå ut i en stor trädgård där de fritt kan ströva runt och picka. De får växa upp långsamt i sin egen takt och äter ett Reko ekologiskt foder fritt från antibiotika och GMO-manipulerade växter, säger Sebastian Holm, VD på Reko gårdar.

Så grillar du Reko

Att välja ekologisk kyckling framför rött kött på grillen är ett bra och mer hållbart alternativ för att få en smakrik, saftig och Reko grillning. Tack vare den höga kvaliteten på köttet är det flera stjärnkockar som har valt att servera Reko kyckling i sina restauranger. Men att grilla Reko handlar inte bara om att välja god och ekologisk mat. Det handlar också om att välja rätt grill, vara noggrann med kolen och att tända grillen på rätt sätt.

– Vi vill att man ska kunna njuta av grillningen med gott samvete både med tanke på sin egen hälsa och på djurens och naturens. Därför har vi samlat kunskap om hur man grillar både gott och rätt, säger Sebastian Holm.

Förutom tips på en hållbar grillning hittar du här fem grillrecept med Reko kyckling framtagna av några av Sveriges främsta kockar – Marie och Peter J Skogström, Frida Nilsson, Tomas Drejing och Titti Qvarnström.

Fem tips för att grilla Reko i sommar

1. Välj rätt grill

Välj gärna en kolgrill framför en gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt och utsläppen innehåller koldioxid som påverkar klimatet negativt. Använd aldrig en engångsgrill. Engångsgrillar innehåller paraffin, men den största anledningen (och miljöboven) är aluminiumformen som kräver massor av energi vid tillverkningen vilket nästan alltid orsakar onödiga fossila utsläpp.

2. Var noggrann med kolen

En bra nyhet är att Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval” nu finns för grillkol. Märkningen har tillkommit eftersom mycket grillkol kommer från ohållbar eller illegal skogsavverkning och kan innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den miljömärkta grillkolen innehåller inga farliga kemiska tillsatser och kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur. Tillverkningsprocessen är energieffektiv och baserad på förnybar energi istället för fossilbränslen. Ett lätt val helt enkelt!

3. Så tänder du grillen

Använd tändpapper och en eltändare. Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet negativt. Dessutom är paraffin ett miljögift som, om det kommer ut i naturen, kan vara mycket giftigt.

4 Grilla rätt och gott!

Att välja ekologiska och KRAV-märkta råvaror är inte bara ett sätt att bry sig om miljön, det är även ett sätt att hålla koll på vad dina nära och kära faktiskt får i sig. Att det även är ett enkelt sätt att få maten att smaka bättre gör ju inte valet svårare. Väljer du att grilla Reko kyckling gör du inte bara naturen en tjänst, du får dessutom något särdeles saftigt och gott på tallriken. Kom även ihåg att alltid försöka välja grönsaker som det är säsong för.

5. När du grillat klart

Undvik onödiga kemikalier när du gör rent. Använd istället en enkel stålborste. Glöm inte att källsortera som vanligt, kolet hamnar i ”brännbart”.

Rekos kockvänner

Marie och Peter J Skogström driver tillsammans Mat&Vin Slottsparken. Peter blev utsedd till Årets Kock 2006, vann han Kockarnas kamp 2015 och är tvåfaldig OS-guldvinnare. Marie gick segrande ur Dessertmästarna 2013 hon har även deltagit i tävlingar som Coupe Dessert och Wilhelmina vilket har genererat både första- och andraplatser.

Frida Nilsson är ansvarig för Clarion Malmö Live två restauranger och delikatessbutiken. År 2014 kom hon tvåa i Kockarnas kamp.

Thomas Drejing är en pionjär inom ekologisk matlagning och grundare av Petri Pumpa, Sveriges första helt ekologiska restaurang. Han har dessutom tilldelats Gastronomiska akademiens guldmedalj ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”.

Titti Qvarnström driver restaurangen Bloom in the Park och var första kvinna i Sverige att bli tilldelad en stjärna i Guide Michelin

Reko

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.