När jag berättar att jag ska åka och bevaka Grill och BBQ SM så ställer de flesta samma fråga - "Kan man tävla i grillning?"
Grill och BBQ SM tävlas i 8 olika kategorier. Brisket, Desert, Grisbog, Kamben, Kyckling, Lax, Mysteri Box och Vegetarisk. Varje kategori lämnas in vid olika tidpunkter. Första är Vegetarisk och den ska vara inlämnad redan kl 11.00 på lördagen. Man har 20 minuter på sig att lämna in, 10 minuter för till 10 minuter efter.
Lagen får samma förutsättningar att tillreda råvarorna. Alla inlämningar sker helt anonymt för dommarna. Reglerna är framtagna tillsammans med WBQA - The World Barbecue Association.
Innehållet i Mysteri Box får de tävlande redan på när tävlingen startar. I år innehöll den kokos nöt. Frågan som alla ställde sig "Kan man grilla kokosnöt?" och svaret kom ett par timmar senare vid inlämingen. Ja - man kan grilla kokosnöt.
Briskten börjar lagen att grilla eller rättare sagt - röka. Low n slow, dvs grillen (smokern) är max 130 grader. Att göra den rätt tar hela natten. Stämningen på natten är otrolig! Alla är trötta, rökiga, glada och förväntningsfulla. "Hur kommer den bli? När kommer "stallen" dvs att temperaturen i brisketen står still. I de flesta fall alldeles för länge men sen hörs ett jubel, temperaturen går upp. En suck att lättnad och sen kanske en 30 minuters tupplur. För smokerna ska tittas till igen.
Att grilla är en sport och svaret på mina vänners fråga är "Ja, man kan tävla i grillning."
Grill SM arrangeras av Svenska Grillfrämjandet - SQBA The Swedish Barbecue Association.