Stor skillnad på oregano och oregano

 oregano

Få produkter har en så självklar plats i våra kök som kryddor och örter. Glasburkarna med innehåll från världens alla hörn har prytt spiselkransar i generationer. Men kryddor är allt annat än generiska produkter. En komplex inköps- och kvalitetsprocess skiljer agnarna från vetet.

Oregano som oregano? Nej, inte riktigt. En undersökning gjord för norska TV2 visar att den populära kryddans kvalitet skiljer sig kraftigt åt mellan olika varumärken. På Santa Maria är man inte överraskad. Ett drygt sekel av arbete med att ta fram de bästa kryddorna har visat på betydelsen av ett tätt leverantörssamarbete och en noggrann kvalitetsgranskning i flera steg.

- Vi har haft samma leverantörer i flera decennier och vår oregano kan spåras tillbaka till fälten där de odlas, berättar Christopher Westerberg, European Marketing Manager i World Foods & Flavouring division i Paulig Group.

Annat än krydda i burken?

Det kan tyckas självklart att en burk oregano innehåller oregano. Men TV2:s granskning visar att så inte alltid är fallet. På Santa Maria känner man till att rensningen av råvaran, för att säkerställa 100% renhet, är nyckeln till en högkvalitativ slutprodukt.

- Vi kräver att råvaran har en renhet på minst 99% när den ankommer till våra fabriker. Sedan genomgår den flera steg av noggranna kontroller och rensning hos oss, för att säkra den där sista procenten. Annat, som annars skulle kunna komma med i slutprodukten är stickor, damm eller oregano som har skadats under transporten, förklarar Christopher Westerberg.

Noggrann rensningsprocess

- På plats i vårt laboratorium sker en ankomstkontroll för att säkerställa att oreganon håller rätt kvalitet. Först utförs en en visuell besiktning. Därefter genomförs ett antal tester för att säkerställa att produkten är säker och innehåller rätt mängd av eteriska oljor som är viktiga för smaken. Innan oreganon förpackas sker ytterligare en rensning i fem steg för att ta bort det sista som inte är av rätt kvalitet. Slutprodukten ska självklart vara 100% oregano, säger Christopher Westerberg.

Inga insektsmedel

Santa Maria hämtar kryddor från en mängd olika länder. Oreganon köper man till exempel in från Sydamerika.

- Vår oregano odlas i Peru och Chile, på hög höjd. Det ger en grön fin oregano, som på grund av den rena miljön varken behöver värmebehandlas eller besprutas med insektsmedel, avslutar Christopher Westerberg.

Santa Maria, Kryddor

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.