Svamp- och kikärtsburgare
4 personer
2 tsk rapsolja
1 dl hackad schalottenlök
1 msk hackad vitlök
1 dl hackade champinjoner (ca2x2 mm) 250 g kokta kikärtor, väl avrunna
3 msk kikärtsmjöl
3 msk majsmjöl (mjöl, inte stärkelse) 1-2 msk Caj P. Rub Smoke Chipotle
1 ägg
1 dl rivet äpple
Salt, peppar
Cholula
Ostronskivling
Spicy majo
Hamburgerbröd
Gör så här
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök samt champinjoner i några minuter tills blandningen är torr. Mosa kikärtorna med en gaffel tills det blivit ett mos med bitar i. Blanda i mjöl, rub, ägg och lökfräset tills det blivit en jämn smet. Vänd sedan i äpplet. Smaka av med rub, salt, peppar och Cholula till en smakrik färs. Forma fyra stora eller åtta små burgare. Pressa ordentligt så att de blir kompakta. Låt burgarna vila minst en timme i kylen så att de håller formen. Pensla ytan med olja och grilla dem tills de är ordentligt genomvarma och servera dem tillsammans med spicy majo och krispig ostronskivling.
Spicy majo
4 msk majonnäs (t.ex. Hellman's)
2 tsk miso-pasta
Cholula
Gör så här
Vispa samman majonnäs, misopasta och Cholula och smaka av.
Krispig ostronskivling
Ostronskivling, ansad och plockad i mindre bitar Kallpressad rapsolja
Gör så här
Stek svampen i generöst med olja tills den är krispig, låt den sedan rinna av på hushållspapper.