Grilltips från CajP
Grillsäsongen står runt hörnet och svenskarna gör sig redo för att köra ut grillarna.
Då passar Caj P. på att presentera färska siffror om svenskarnas grillvanor från en undersökning som genomförts tillsammans med Food & Friends. Caj P:s kock och matkreatör Anders Tegnér delar också med sig av sina bästa tips för att lyckas med grillningen
Siffor från undersökningen
- Grillen är mannens matlagningsområde, till skillnad från vardags- och helgmatlagningen som är kvinnans. 57 % av männen grillar alltid eller nästan alltid i sitt hem. Bland kvinnorna är den siffran 17 %.
- 19 % kommer att grilla nötkött 10 gånger eller fler i sommar.
- 12 % av svenskarna kommer att grilla vegetariskt 10 gånger eller fler i sommar.
- Kvinnor grillar hellre vegetariskt i större utsträckning än män.
- Familjer med barn grillar mycket oftare än hushåll utan barn.
- Åldersmässigt är det 35- till 54-åringar som grillar mest.
Källa: Food & Friends
Allmänna grilltips
- Tänd grillen i tid, oavsett om det är kol eller gasol. Grillen och gallret måste vara varmt. När kolen eller briketterna är grå är det dags att grilla.
- Ju större bit som ska grillas, desto längre tid måste det marineras. Fisk och skaldjur behöver mindre marineringstid. Det räcker med en halvtimme till en timme. Vid grillning av skaldjur, smaksätt försiktigt och se till att grillen är riktigt het när de läggs på.
- Ett tips för att lyckas med fisk är att köpa den färsk. Doppa en halv lök i olja och gnugga den mot det heta grillgallret, då fastnar inte fisken.
- Köttet ska ut från kylskåpet i tid så att det inte är kylskåpskallt när det läggs på grillen. Pensla med lite olja efter marineringen för att få en fin yta. Tänk på att smaksätta lagom mycket och övergrilla inte då det lätt blir för torrt.
- Kom ihåg att även vegetariska alternativ går utmärkt att grilla. Om du inte är sugen på att bara äta grönsaker, varför inte smaksätta svamp- eller sojabiffar med din favoritmarinad. Grönsaker smaksätts med fördel med BBQ-olja eller glaze. Lök och morot är två favoriter, de är tacksamma att smaksätta och får en fin konsistens när de grillas.