Jag träffade Eddie Vidov på en grillträff på Gärdet tidigare i år. Då grillade vi när det var +3 grader och regn. Nästa gång jag träffade Eddie så var det på hans hemmaplan - Nyköping där han deltog i deltävlingen i Grill och BBQ SM-2013. Vädret var mcyket trevligare än på Gärdet. Totalt var det 6 grilllag som ställde upp. Spännande att se vad alla kunde göra av samma råvaror. Kycking, Fläskfillé, Entrecotte, Majs, Bröd.
Deltävlingen i Nyköping hade 6 lag med olika bakgrunder.
Peter Watz, Eddie Vidov
SM-Grillen från Landman.
SM-Grillen från Landman har två grillytor.
Den vänstra grillytan kan användas för att grilla indirekt och röka.
Alla får samma råvaror...
... samtidigt.
Eddies tillsammans med Tomi Maijanen och Mats Wahlqvist har gott självförtroende.
Grillagen står upprade bredvid varandra.
Lukten från grillarna ligger tät över Citygross parkering i Nyköping.
Medan tävlingen pågår bjuds det på grillat.
Rubb/torrmarrinad från Caj P. Passde mycket bra till fläsk. Grillbloggen har testat denna - se sepparat artikel under Tester.
Samtidigt som de grillar blir de intervjuvade.
Caj P är sponsor med försäljning påplats. Tillvänster ser vi en annan grill från Landman.
Här grillas det korv, bachon och fläskkarré.
Här är två kockar som intervjuvas.
Mycket kol går åt för deras 4 timmars tävling.
Henrik Stensvad från Grilllandslaget pratar med Eddie och hans lag.
Henrik Stensvad blir intervjuvad och pratar om årets grilltrender, se separat artikel inom kort.
Grillglazen penslas på.
Temperaturen måste bli exakt. För fläskfié bör den ligga på va 55-57 grader. Annars blir den torr.
SM-Grillen från Landman till extrapris på Citygross.
Håller stenkoll på värmen under hela processen.
Hemmagjord glaze.
Grillen är ganska liten och behöver därför fyllas på med glödande kol regelbundet för att behålla värmen under hela tävlingen.
Här sitter jurryn som ska bedömma maten.
Dagens första rätt som ska presenteras - Fläskfillé.
En snygg presentation. Denna rätt kom från vinnarlaget.
Dags för nästa rätt - Entrecotte.
Jurryn bedömmer den första rätten.
Förberedelser för rätt nummer tre - kyckling.
Henrik Stensvad och Peter Watz (jag). Polar är ingen sponsor men de får lite smygreklam här.
Intervjuv av deltagare i jurryn.
Jakten på den perfekta glöden kan stanna här. Bättre glöd på grillen än detta finns inte.
Glutenfritt representeras hos ett lag.
Grillade, fyllda tomater förberedes.
Tomater och kyckling ligger får indirekt värme.
Utanför tävlingen så serverades det även grillade grönsaker.
Entrecotten grillas. Endast salt och svartpeppar.
Till Entrecotten så ska det serveras bröd.
Till vänster, rökflis i vattenbad. Till höger, ett par skärbrädor som ligger i rödvin. Ska användas vid grillningen av kycklingen.
Entrecotten på jurrybordet.