Grillmästaren Daniel Belmonte blev hemskickad i förra avsnittet. Nu är det tre deltagare kvar i årets Grillmästarna 2016 och nu är det final! I kvällens avsnitt får vi se både stress tårar och glädje tårar. Det är nu tre ska bli en och Årets Grillmästare 2016 ska utses!
Missade du avsnitt 5? - läs allt här
HUVUDTÄVLINGEN
Ben Game, Jessica Ortman och Anders Litzell i huvudtävlingen där tre ska bli två.
I detta avsnitt fick deltagarna uppgiften att grilla struts. Deltagarna skulle göra två rätter från strutsfilén och ägget. Christian föreslog att de kunde exempelvis göra omelett eller en sallad med grillad filé och göra sås av ägget.
Grillbloggen.nu har ett unikt samarbete med TV4, läs mer här.
Deltagarna fick 45 minuter på sig att tillaga deras rätter på kolgrillen Weber 57:a. De två vinnarna från denna tävling gick till finalen.
DELTAGARNA GJORDE
Anders
Honungsmarinerad strutsfilé, omelettskum med sardeller, äggvita och rökt sparris. Anders tyckte allt var svårt. Karin hade aldrig ätit något liknade. Anders leverarade "förbannat bra kött" men strutsäggs aiolin förstod juryn inte riktigt.
Jessica
Rökt och grillad struts med manchetegomarinerad brocoli, omelett med örter, chili och grön sparris. Gjorde en stor och fin omelett och en stor tallrik med mycket kött och brocoli som Karin tyckte var lite enkel.
Ben
Grillad och rökt struts med potatisgratäng, äggröra med rökta grönsaker. Christian gillade hans äggröra. Karin tyckte det var lite vågat att göra den, den blev lite gryning. Christian tyckte smaken på strutsfilé var bra med rubben runt om. Ben blev den bästa grillaren.
Läs Bens grillrecept här och här
Det var en missnöjd och knäckt Anders som kom för att vinna med fick lämna på tredjeplats ...
Anders Litzell. Foto: TV4
Läs Anders Litzells grillprofil här.
Finaltävlingen
Ben och Jessica gick vidare till finalen.
Gästdomare - Martin Nordh Årets Grillmästare 2015, Karin Andersson och Christian Hellberg. Foto: TV4
Utöver gästdomaren Martin så var alla de andra deltagarna från säsongen tillbaka och tittade på.
Läs Martin Nordhs Grillprofil här.
DELTAGARNA GJORDE - Deltävling 1
Ben och Jessica skulle göra tre olika rätter. Första rätten var skaldjur - vilket inte var Bens favorit. De fick använda hela skafferiet och de fick 30 minuter på sig.
Se vad skafferiet innehåller - här
Ben
Grillade blåmusslor med scharlottenlök och dill. Serverades med grillat vitlöks- och citronbröd. Han rökte grytan under tillagningen. Vitvinsbuljongen hade mycket syra i sig vilket passade bra till musslorna. Typiskt franskt.
Jessica
Rökt blåmusselgryta med koriander och chili. Serverades med grillat vitlöksbröd. Hon började med att röka musslorna i en Smokey Mountain Cooker 57 sedan fortsatte hon att tillaga dem i en gjutjärnsgryta på en Weber 57:a, klotgrill. Hon hade chili och habanero i såsen. Hon gjorde en härlig krämig och rökig buljong med mycket smak. Om Martin skulle beställa musslor på restaurang så vill han ha dem så som Jessica gjorde. Läs hennes recept här.
DELTAGARNA GJORDE - DELTÄVLING 2
Andra rätten var fisk - vilket inte heller var Bens favorit. De fick använda hela skafferiet och de fick 45 minuter på sig.
Ben
Helgrillad gös med fänkål och purjolök. Serverades med grillade morötter och romsås. Han var själv imponerad. Både Karin och Christian tyckte att den var mycket saftig. Christian tyckte att Bens fisk var helt perfekt och saftig. Enkla tillbehör men bra.
Jessica
Helgrillade fylld öring med grillad sparris och citron. Serverades med hollandaisesås. Hon drabbaes av blackout och gjorde ett misstag. Hon lade tillbaka öringen direkt på gjutjärnsgallret för att få en grillad yta. Men skinnet fastande och lossnade vilket inte gjorde något för att fisken blev så saftig. Bra röksmak. Läs hennes recept här.
DELTAGARNA GJORDE - DELTÄVLING 3
Tredje rätten var kött - vilket var både Ben och Jessicas favorit. De fick använda hela skafferiet och de fick 60 minuter på sig.
Ben
Grillad biff med ostfylld blackended potatoes. Serverades med grillad majskolv och persiljesmör. Bra smak i köttet. Han lyckades mycket bra med potatisen. Christian ville till och med ta hem ett par. Kötet grillades till perfektion.
Jessica
Grillade entrecote med sötpotatischips. Serverades med chipotle - bearnaisesås och majsröra. Hennes kött var perfekt grillat. Fräscht och vackert. Martin ansåg att det var såhär kött ska grillas. Martin tyckte att hennes bearnaisesås var mycket god. Läs hennes recept här.
En av deltagarn lyckades få till helheten bäst. Det var mycket känslor för både Ben och Jessica. Men det var ändå Jessica som tog hem titeln - Årets Grillmästare 2016.
Läs vinnar intervjun med Jessica här
Stort tack till alla deltagarna, till Titan Televsion och till TV4. Vi ses igen nästa säsong!