Konsten att göra egna hamburgare är enklare än vad man tror. Bara man vet hur man ska göra och har bra verktyg och råvaror.
Det finns så många olika hamburgerpressar på marknaden men frågan är vilka som är bra.
Jag blev tipsad om en som verkade intressant - Deluxepress från hamburgerpress.se
När jag packade upp paketet så kändes den robust ut trots att den var helt i aluminium.
Jag köpte grovmalen högrev på den lokala butiken. Funderade på hur jag kunde få porösa restaurangburgare. Jag lade ut det malda köttet på en skärbräda. Men jag glömde att lägga ut plastfilm på den! Det blir mycket enklare att lägga ut plastfilm på en skärbräda före man lägger ut köttet.
Kryddning och bearbetning
Master Grill från Spicemaster.
Salt och peppar har man när man grillar och bara där!
Jag kryddade med en ekologisk grillkrydda - Master Grill från Spicemaster. Härlig smak! Kryddade hela köttet. Sedan var köttet klart! Inget ägg, inget ströbröd - det behövs inte om du har bra råvaror!
Man ska INTE knåda köttet på något sätt! Ju mindre du rör vid det desto bättre blir det.
Linda ihop till en rulle
Det är nu som det hade varit bra om jag hade haft plasten på skärbrädan först. Men i alla fall när du gör detta, på rätt sätt, så är det ganska enkelt. Rulla ihop till en tjock korv. Försök att packa ihop men ändå vara lätt på handen. Nu kan man lägga in denna i kylen en timme eller två tills du ska grilla. Men jag var hungrig och hoppade över det.
Dags att göra burgarna
Ta fram "plastkorven" och ta bort plasten. Skär en två-tre centimeter tjock skiva och väg den. Min första skiva var 125 gr. Lika mycket som burgarna som jag åt på korvmojen vid isladan på Teg i Umeå när jag var liten. Efter den korta nostalgi trippen så lade jag biten i pressen och pressade ihop den. Det gick så lätt så jag undrade om det blev något. Och det hade det! Jag hade min första burgare! Beroende på hur stora (jag menar tjocka) burgare du ska göra så justerar du med skruven på ovansidan.
Få loss de pressade burgarna
När man har pressat ihop burgaren så ska man få loss den från pressen utan att burgaren går sönder. Detta är ett vanligt problem med andra pressar som jag har. Men denna fungerade mycket bra. Det var enkelt att med en spatel få loss burgaren i en del.
Vaxat papper
Jag fick med ett paket med vaxade papper. Bra att lägga i mellan de färdiga burgarna. Paketet innehöll 500 ark. Lagom stora för burgarna.
Lätt att diska
När jag använde den och pressade mina burgare så hamnade en del kött under själva locket. Blev fundersam hur man kunde rengöra där. Men det var bara att skruva och sedan pressa ner pressen så skapades ett mellanrum tillräckligt stort för att kunna skölja ur den. Bra!
Se andra hamburgerpressar hos Bagaren och Kocken - klicka här.
Grilla burgarna
Före du lägger burgarna på grillen så saltar du. Lägg försiktigt på burgarna på grillen. Se till att de får en ordentligt yta före du vänder på dem. Annars ramlar de lätt isär. Du ser att de är klara genom att vätska tränger upp på ovansidan. Nu är det dags för svartpepparn!
Servera burgarna