Kött med karaktär
Det kan vara svårt att tro med minusgrader som fortfarande hänger i luften, att våren är runt hörnet och att grillsäsongen snart drar igång. Men det går snabbare än man tror, så vad passar inte bättre än en uppvärmning för alla er grillfantaster?
Kött med karaktär
Visst längtar man bara efter den härliga grilldoften som sveper runt under vår och sommar? Ett bra kött av bra kvalité är som grädde på moset i dessa grilltider!
Som så många erfarna grillfantaster redan vet, det är att kvalité alltid lönar sig. Det som många kockar också brukar säga, är att ett bra kött med hög kvalité endast behöver salt och peppar – då det är den goda köttsmaken man vill åt, rubs och glaze är ibland överflödigt.
Men vad ska man då tänka på när man står vid köttdisken, eller när man ska köpa kött online?
Många säger: Var inte rädd för fett! En fin köttbit med en bra fettrand genererar mycket mer smak.
Men om man vill smaksätta köttet med goda kryddor, glaze och bbq-marinader så finns det fantastiskt fina produkter att finna ute på marknaden eller online. Eller varför inte göra din egen?
6 enkla tips på hur du lyckas med grillningen i vår och sommar
- Salta köttet innan du lägger det på grillen! Salt hjälper nämligen till att binda vätskan i köttet, och med detta kommer smakerna fram lättare.
- Använd alltid termometer, den kommer vara till stor hjälp. Att hålla koll på innertemperaturen kan vara nyckeln till en perfekt grillad köttbit, oavsett hur du önskar ditt kött tillagat, från rare till well done
- Grilla inte på öppen låga, ha tålamod och låt en fin glöd komma fram innan du lägger köttet på gallret. Köttet bör vara rumstempererat
- Låt köttet vila, gärna i butchers paper. Trancherar man för tidigt, då är risken att köttstycket släpper vätskan, som då rinner ut och gör att köttet blir torrt, i ställer för saftigt och mört.
- Pensla på grillolja, olja eller liknande på gallret, så att köttet inte fastnar.
- Vänd inte köttet för ofta, låt det ligga kvar att grilla till sig med en schysst grillyta
Grillen
Är det så att grillen har stått undangömd nu i vinter? Kanske i garaget eller ett annat förvaringsutrymme? Då är du inte ensam. Det grillen kommer behöva är lite extra kärlek och omtanke, efter en vinter utan att den har använts.
Börja med att göra en generell hälsocheck - är allt helt? Är det något som behöver bytas ut?
Gallret är din bästa sommarkompis, så se till att det är rent och helt. Behövs det rengöras ordentligt? Prova med att värma upp gallret så att det nästan blir hett, sedan på med handskar och börja skrubba med en borste. Om det behövs lite extra hjälp, så kan såpa också vara bra, så att all beläggning tas bort.
Är det så att gallret är utom all räddning? Då är det kanske dags att investera i ett nytt för säsongen. Ditt kvalitetskött är värt en ordentlig och iordningställd grill.
Besök The Fat Cow och se hela deras sortiment av kött online här