Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Köttskolan från Svenskt Kött

Kottskolan

Har du också alltid undrat vad en ”Chuck roll” är, eller var ”Porkbutt” sitter på grisen? Lagom till grillsäsongen kommer nu 3 helt nya lektioner med filmer om amerikanska styckningsdetaljer och barbecue i Köttskolan.se och där finns svaren.

Två lektioner om styckningsdetaljer för grillning och barbecue med griskött och nötkött samt en film som reder ut olika benämningar av skivade detaljer av nötkött kommer nu i Köttskolan. Lektionerna presenteras av en av Sveriges bästa experter på barbecue och rökning av kött, Johan Åkerberg som bland annat är delägare av måltidskonsultfirman Måltid och restaurangen HolySmoke BBQ i Skåne.

Amerikansk styckning och tillagning på svenska

–Det är roligt att inspirera till att testa nya detaljer och smaker. Jag har rest en hel del till USA och andra delar av världen och lärt mig mycket om hur de styckar och tillagar köttet för att det ska passa för barbecue. En kunskap jag gärna delar med mig av här hemma, säger Johan Åkerberg.

Filmen ”Amerikansk styckning på svenska – nötkött” fördjupar sig i detaljer styckade på amerikanskt vis och som börjar syns allt mer i butiker och även på restauranger här i Sverige. Det är ofta lite större detaljer som passar för indirekt långgrillning eller barbecue. Det handlar till exempel om brisket (nötbringa), shoulderclod som motsvaras av bog på svenska och topblade som vi kallar fjäderbladsbog. Det är ofta framdelskött som är ett resursklokt och prisvärt kött och kräver längre tillagning för att bli mört och gott.

Filmen om griskött visar på samma sätt de detaljer av gris som är populära för barbecue, hur de ser ut och vad man kan göra med dem. Olika varianter på styckning av revben och sida, så som spareribs, St Louis cut, ribtip och baby back ribs, men även porkbelly och porkshoulder. Många detaljer av griskött lämpar sig utmärkt för barbecue då det innehåller mycket fett som gör att köttet behåller sin saftighet.

Den tredje filmen handlar om det skivade köttet, dess amerikanska benämningar och motsvarigheter på svenska.

Hela djuret – resurssmart och ekonomiskt

–Vi vill berätta om de amerikanska detaljerna och förklara vilka delar de motsvarar i svensk styckning. Det är ett sätt att skapa kunskap om styckning och tillagning som vi hoppas leder till efterfrågan på nya detaljer i Sverige. Att använda fler hela delar av hela djuret är både resurssmart och ekonomiskt, säger Isabel Moretti, vd Svenskt Kött.

Länkar till de nya lektionerna 

Om Köttskolan

Köttskolan.se är en digital köttskola med grundutbildningar för medarbetare inom dagligvaruhandeln och såklart för alla intresserade konsumenter.

Den ger på ett enkelt sätt mer kunskap om kött som råvara, mat och näring, samt information om det svenska köttet. Köttskolan innehåller utbildningar i att välja, laga och hantera kött.

Alla kursdeltagare kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse. Det finns över 50 korta, enkla lektioner med filmer som går att följa på mobil, padda eller dator. När man genomfört en utbildning kan man göra ett prov och få diplom.

Taggar: Kött Svenskt Kött

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019