Ät klimatsmart med ny BBQ-tallrik
Sommaren är runt hörnet och grillpremiären nära. Planeten skulle må bra av att fler väljer svenska råvaror till grillningen och att göra klimatmedvetna matval står högt upp på Kronfågels agenda. Inför grillsäsongen har Kronfågel därför tagit fram en BBQ-tallrik som inte bara är näringstät utan även har ett klimatavtryck som motsvarar endast 40 % av en genomsnittlig måltid.
Två av Kronfågels hjärtefrågor har stått i centrum under framtagandet av denna grilltallrik; hälsa och klimatavtryck.
– Som en av Sveriges största matproducenter måste människan, djuren och klimatet stå i centrum av allt vi arbetar med. Vi undersöker ständigt hälsopåverkningarna av vår mat och försöker tänka resurssnålt när vi förser konsumenterna med matinspiration, säger Magnus Lagergren, vd på Kronfågel.
Hög näringstäthet och låg klimatkostnad
Dietisten och författaren Kajsa Asp Jonson har i samarbete med Kronfågel tagit fram en BBQ-tallrik med säsongens oemotståndliga nyhet, KycklingSteak Tryffel, i blickfånget.
– Den här grilltallriken hjälper konsumenten att äta gott med gott samvete för både hälsa och klimat. Måltiden ger ett förhållandevis lågt klimatavtryck och samtidigt mycket näring och högvärdigt protein, säger Kajsa Asp Jonson, dietist.
I nivå med vegetariska rätter
Grilltallrikens klimatavtryck beräknas till 0,65 kg CO2-ekv vilket motsvarar 40 % av det som Världsnaturfonden WWF i One Planet Plate anger som gräns för en dags” klimatbudget för mat”.*
En genomsnittlig portion av en färdigrätt bidrar med 1-5 kg CO2-ekv om den innehåller kött, 0,5-1,5 kg om den innehåller fisk och med 0,4-0,8 kg CO2-ekv om den är vegetarisk.**
* Underlag: Enligt WWF One Planet Plate bör det vi äter bidra med maximalt 11 kg CO2-ekv per vecka. Det motsvarar 1,57 kg per person och dag. 0,65 motsvarar 40% av det ”taket”.
** Underlag: Elin Röös SLU-rapport 2012.