Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Grill och BBQ SM/EM avgjort

Fotograf Goran Hultgren 

Jonas Borssén och Pierre Öxell från Barbecue Blues Team. Foto: Göran Hultgren

Under söndagen avgjordes de svenska och europeiska mästerskapen i grillning och BBQ – en tävling som Swedish Barbecue Association (SBQA) och City Gross årligen genomför som ett sätt att öka intresset för att laga mat över öppen eld. Guldmedaljörer i SM blev Barbecue Blues Team från Sollentuna. 
– Allra bäst blev vår beef chuck, pork shoulder och kyckling, säger det vinnande laget.

Efter en vår med deltävlingar runt om i landet möttes slutligen de bästa lagen inom grillning och BBQ för en tvådagars final. Segrade i SM gjorde alltså Barbecue Blues Team från Sollentuna. Det var första gången som lagmedlemmarna tävlade tillsammans men medlemmarna är rutinerade sedan tidigare.

Var det en förväntad vinst?

– Nej, det var väldigt hög konkurrens och många duktiga lag. Det krävs oftast att man fått löpande höga placeringar på tidigare tävlingar för att ha så pass goda utsikter att man kan förvänta sig det. Svårast var fisk med side dish eller kyckling med side dish. De kräver mer arbete i ett högre tempo, tillsammans med hög innovation, säger Barbecue Blues Team.

Alexander Åberg, ansvarig för sociala medier på Bergendahls Food och City Gross, var på plats i Brösarp för att rapportera om händelserna, och är imponerad av deltagarna:

– Vi har fått se att med bra färskvaror går det att grilla precis vad som helst, kött, fisk, frukt, grönsaker och desserter. Det har varit fantastiska rätter och kreationer, säger han.

Lag från Europa

De femton lagen som deltog i SM-finalen tävlade samtidigt mot 40 lag från Europa i EM. Lagen gjorde upp genom fem tävlingskategorier under lördagen och fem kategorier under söndagen. Det vinnande laget var de som tog hem flest kategori-segrar. En jury bestående av svenska och europeiska matmedlemmar smakade av och bedömde de 6–8 tävlingsrätterna enligt World Barbeque Associations regelverk.

Barbecue Blues Team kom på en åttondeplats i EM-finalen. Vann gjorde istället Smaakmakers BBQ-Team från Belgien. Ett lag bestående av rutinerade tävlingsgrillare som tävlat tillsammans i ett och ett halvt års tid.

Vilka var era största motståndare?

–Alla! Det var många lag från Sverige och Danmark och många domare från Skandinavien som har samma smakpreferenser. Det var något vi tänkte på i vår smaksättning. Vi anpassade vissa recept efter just den här tävlingen, säger Smaakmakers BBQ.

Resultat i SM

  1. Barbecue Blues Team
  2. Mugwort’s BBQ Schack
  3. Lowlands_bbq

Resultat i EM

  1. Smaakmakers BBQ-Team (Belgien)
  2. Smokin’S (Tyskland)
  3. BBQ Team Smoke It All (Danmark)

Taggar: Grill och BBQ EM Grill BBQ SM

Relaterade artiklar

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019