Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Stor skillnad på oregano och oregano

 oregano

Få produkter har en så självklar plats i våra kök som kryddor och örter. Glasburkarna med innehåll från världens alla hörn har prytt spiselkransar i generationer. Men kryddor är allt annat än generiska produkter. En komplex inköps- och kvalitetsprocess skiljer agnarna från vetet.

Oregano som oregano? Nej, inte riktigt. En undersökning gjord för norska TV2 visar att den populära kryddans kvalitet skiljer sig kraftigt åt mellan olika varumärken. På Santa Maria är man inte överraskad. Ett drygt sekel av arbete med att ta fram de bästa kryddorna har visat på betydelsen av ett tätt leverantörssamarbete och en noggrann kvalitetsgranskning i flera steg.

- Vi har haft samma leverantörer i flera decennier och vår oregano kan spåras tillbaka till fälten där de odlas, berättar Christopher Westerberg, European Marketing Manager i World Foods & Flavouring division i Paulig Group.

Annat än krydda i burken?

Det kan tyckas självklart att en burk oregano innehåller oregano. Men TV2:s granskning visar att så inte alltid är fallet. På Santa Maria känner man till att rensningen av råvaran, för att säkerställa 100% renhet, är nyckeln till en högkvalitativ slutprodukt.

- Vi kräver att råvaran har en renhet på minst 99% när den ankommer till våra fabriker. Sedan genomgår den flera steg av noggranna kontroller och rensning hos oss, för att säkra den där sista procenten. Annat, som annars skulle kunna komma med i slutprodukten är stickor, damm eller oregano som har skadats under transporten, förklarar Christopher Westerberg.

Noggrann rensningsprocess

- På plats i vårt laboratorium sker en ankomstkontroll för att säkerställa att oreganon håller rätt kvalitet. Först utförs en en visuell besiktning. Därefter genomförs ett antal tester för att säkerställa att produkten är säker och innehåller rätt mängd av eteriska oljor som är viktiga för smaken. Innan oreganon förpackas sker ytterligare en rensning i fem steg för att ta bort det sista som inte är av rätt kvalitet. Slutprodukten ska självklart vara 100% oregano, säger Christopher Westerberg.

Inga insektsmedel

Santa Maria hämtar kryddor från en mängd olika länder. Oreganon köper man till exempel in från Sydamerika.

- Vår oregano odlas i Peru och Chile, på hög höjd. Det ger en grön fin oregano, som på grund av den rena miljön varken behöver värmebehandlas eller besprutas med insektsmedel, avslutar Christopher Westerberg.

Taggar: Santa Maria Kryddor

Magiska grillevent för dig

YouTube - BBQ Island

Prenumerera på vår YouTube-kanal klicka här

YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker