Har du testat gasolslangen?

 

 Elgiganten gasolslang

Att grilla med gasol är både kul och enkelt, men det kan också gå snett. Slitna slangar och dålig rengöring leder till bränder och personskador varje sommar. Så här testar du om slangen håller måttet.

Enligt Myndigheten för samhällsansvar och beredskap får ungefär femhundra personer per år allvarliga skador i samband med grillning. Att grilla är inte farligt, men kräver försiktighet. Andree Ekström, Produktchef och grillexpert på Elgiganten, ger sina bästa tips för en trygg och matglad sommar med gasolgrillen (Se tipsen i punktform längre ned på sidan).

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, men det förutsätter att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Många tar kanske lite för lätt på det här, gasläckor är trots allt en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström, Produktchef på Elgiganten.

Gasolslangar är en färskvara och har en datumstämpel som visar vilket år den är producerad. Åldern kan ge en fingervisning om skicket på slangen, men har den förvarats i ett mörkt lager i ett eller två år innan den kommer i bruk så påverkas kvalitén endast nämnvärt.

– Kolla gärna datumet, men ett bra tips är att göra böj-testet. Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor så bör den bytas ut säger Andree Ekström.

Gasolslangens levnadstid beror på hur du förvarat grillen. Står den i direkt solljus och blir utsatt för väder och vind så blir slangens levnadstid betydligt kortare än om den står skyddad.

– Om grillen står utomhus året runt så kan du förlänga levnadstiden för själva slangen genom att koppla bort den och förvara den inomhus under vinterhalvåret. Se då till att du är noggrann när du kopplar tillbaka den inför grillsäsong, fortsätter Andree Ekström.

Med jämna mellanrum bör du också kontrollera så att slangen inte läcker propangas. Till det behöver du en pensel och en flaska såpa. Blanda två delar såpa med en del vatten och pensla slang, kopplingar och anslutningar. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut.

– Om man känner sig osäker på huruvida en spricka är allvarlig eller inte så rekommenderar jag att man köper en ny slang med regulator. Det kostar bara ett par hundralappar och är en billig säkerhetsinvestering, säger Andree Ekström.

Fettbränder

Många bränder i samband med grillning är fettbränder som beror på att man inte rengjort sin grill ordentligt. Gammalt fett som samlats i botten av grillen börjar då brinna när det blir tillräckligt varmt.

– Uppstår det flammor i grillen som du inte har kontroll över ska du snabbt slå av gastillförseln. Du kan även koppla från gasbehållaren och flytta den längre bort från grillen, säger Andree Ekström.

Så grillar du tryggt med gasol i sommar:

  1. Kontrollera gasolslangen. Gör böj-testet och titta på datumstämpeln. För att kontrollera eventuella läckage, pensla slang och kopplingar med tjockt såpavatten (2 delar såpa och 1 del vatten) och slå på gasoltillförseln. Bubblor visar om och var det finns gasläckage.
  2. Placera grillen så att det är minst en meters avstånd till brännbart material på alla sidor.
  3. Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar.
  4. Ha locket öppet när du tänder grillen.
  5. Koppla från gasolbehållaren när grillen inte är i bruk.
  6. Rengör grillen och skydda den med ett överdrag så bibehålls effekten och grillen håller längre

GAS, Elgiganten

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.