Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Grillkulturer från hela världen kommer till Heden

Närmare 60 lag från fyra kontinenter kan komma att göra upp i Grill & BBQ-VM på Heden den 13-14 juni.

Förutom Europa, Nord- och Sydamerika kan också ett lag från Afrika vara med och göra upp om VM-titeln.

 


– Det är jättekul att vi kunnat få hit lag från världens alla hörn, säger Kent Nilsson, ordförande i Svenska Grillfrämjandet.

Det blir många grillkulturer som möts i Göteborg under Grill & BBQ-VM. Inspiration, dofter och smaker från olika delar av värden kommer spridas, mötas och uppskattas av såväl domare som besökare. I dagsläget är 58 lag klara för mästerskapet varav 52 tävlar om VM-titeln. Resterande sex lag deltar i SM och NM som avgörs parallellt med VM. Än så länge är lag från 17 länder klara, men det kan bli fler. Ett lag från Marocko väntas bli klart inom kort och blir i så fall det enda afrikanska laget på plats.

– Det är roligt att vi får hit olika grillkulturer och det skiljer ju sig en del hur man grillar i Europa kontra Nord- och Sydamerika och Afrika, säger Kent Nilsson och fortsätter:
– Jämför man USA och Sverige till exempel så använder vi betydligt kortare tid på grillen och i USA grillar man ofta större köttstycken och använder sig av smokers. Amerikansk mat har en tydligare och kraftigare röksmak.

Från staterna kommer två lag. Bland annat Texas Social Club direkt från grillmeckat i USA.
I Argentina, som kommer med laget Fuegos de Octubre, är det vanligt att man grillar över en öppen eld och då ofta hela djuret i ett stycke.
– Och i Marocko har man ett sätt som kallas "mesquito", vilket innebär att man trär upp spädgrisar eller får på spett, sedan rullas de manuellt över glöden i upp till 15 timmar. Ska man generalisera kan man säga att det är mer traditionell grillning över öppen eld i Afrika och Sydamerika medan man i Europa och USA använder sig av mer utrustning.

Det kommer med andra ord vara en härlig blandning på Heden den 13-14 juni. Utöver de långväga gästerna kommer dessutom riktigt meriterade lag från Europa. Från Österrike deltar Goli & Chef Partie som vann Grill-VM 2011 och från vårt grannland kommer det danska landslaget som tog hem VM-titeln 2013. Sedan ska vi så klart inte glömma det svenska landslag som är regerande Europamästare.

Taggar: Grill och BBQ-VM Göteborg

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019