Grillar argentinskt i vårt nya utekök

14 augusti 2020

Dags att grilla på riktigt

I samarbete med: 
Roswi AB / Tramontina, Latinamerikanska Grillar, MyOtdoorkitchen.se, Backyard Supremacy Smokers och Bagaren och Kocken

 Vi har precis färdigställt ytterligare ett utekök - det vi kallar för U2. Se artikeln om bygget här.

Invigningen av uteköket var blygsam på grund av Corona / Covid-19 med några få gäster.

Visst är det skillnad på att grilla med olika bränslen. Vissa föredrar kol, andra briketter, gas och några tycker om pellets. I grund och botten tror jag att alla gillar eld. Smaken från den brinnande / glödande veden ger en speciell känsla. 

Uteköket är klart. Nu är det dags att inviga och grilla med ved.

asado argentinskgrill IMG 9360

Vi började med att elda ved i eldkorgen.

Glöden som ramlar ner på bänken tog vi en spade och skyfflade under grillgallret. Denna process gör att det tar ett tag innan man får ordentlig fart på grillen. Efter ett tag tog vi hela vedträn och lade på glöden under grillgallret.

Menyn bestod av tre olika argentinska korvar, picanha kött, färska majskolvar, paprikor, sparris, tomahawk entrecotte, potatis och citroner.

asado argentinskgrill IMG 9420

Picanhan spettsades på den 65 cm långa grillspetten från Tramontina. (Se mer under Produkter nedan.) 

Dessa grillspett är också v-formade. Det innebär att fettet från råvarorna, t.ex. de härligt feta korvarna, fettet rinner "i" grillspettet. Därför är det viktigt att hållaren för spettet gör att spettet lutar mot spetsen så fettet rinner från handtaget.

grillspett weber grill 57 klotgrill Tramontina

Man behöver inte bygga en hållare som vi har gjort, man kan använda dessa på en vanlig grill också. Här ligger de på en Weber 57 cm klotgrill.

asado argentinskgrill IMG 9380

Grönsaker har också en given plats på grillen. Paprikor, färsk majs och på spettet sitter en rotselleri. 

asado argentinskgrill IMG 9452

Det ryms en hel del råvaror på denna eldbänk / grill.

Fördelen med det v-formade grillgallret är att fettet från råvarorna leds bort från glöden. Alla som grillat riktigt feta korvar på en gasolgrill eller en kolgrill vet att det brinner rätt så bra. I början satte vi korvarna på spetten på hållaren på väggen.

asado argentinskgrill IMG 9524

Picanhan kördes ganska hårt (dvs hög innetemperatur) men det fungerar bra med denna typ av kött. Den nötig smaken är perfekt till grönsakerna.

asado argentinskgrill IMG 9508

Grilla i tre dimensioner. När grillgallret är fullt så får man grilla på höjden.

Medan köttet och korvarna hängde i luften passade vi på att grilla Iberico Secreto på grill gallret. Personligen tycker jag att denna köttdetalj passar bättre på en stekplatta som t.ex. Ofyr. Fettet som smälter från köttet ger en extra krydda vid stekningen. När man grillar den så försvinner allt fett rakt ner. Mycket utav smaken sitter i fettet.

asado argentinskgrill IMG 9466

Grillspetten fungerar också på grillgallret, fast det är fel lutning på den.

När fettet sedan började sippra ut lade vi dem på grillgaller för att bli klara utan att de skulle brinna upp. Fördelen med att både arbeta med väggen och med grillgallret är att mer råvara kan tillagas samtidigt. Paprikorna var precis färdiga när vi flyttade ner korven.

asado argentinskgrill IMG 9486

Vedeldad pizzaugn kan användas mer än bara pizza.

Potatisen i den vedeldade pizzaugnen tar alltid mycket längre tid än vad man kan tro. Närmare 1,5 timme i ugnen. Kändes som en evighet. Smaker från röken, olivoljan och krydorna blir en perfekt kombination.

asado argentinskgrill IMG 9512

En kolgrill, anpassad för att bygga in, på riktigt. 

På kolgrillen grillade vi sparris, rödbetor, citroner och tomahawk Entrecotte. 

Vi gjorde också en Chimichurri. Kolla in receptet nedan. Just den passar perfekt till denna typ av grillad mat. Kolla in receptet på Chimichurri från Epic Spice.

Produkter

När du klickar på någon av länkarna nedan kommer du (i de flesta fall) till Bagaren och Kocken. Det är så kallade affiliate-länkar. Köper du någon produkt därifrån så får Grillbloggen en förmedlingsprovision. På så sätt fiansierar vi en del av vårt innehåll. 

Tramontina Urbeningskniv 15 cm Blister Mörkbrunt Handtag

 Tramontina Urbeningskniv 15 600

Se mer hos Bagaren och Kocken (affiliate länk), klicka här.

Tramontina Churrasco Grillspett 65 cm  

 Tramontina Grillspett Churrasco 65 600

Se mer hos Bagaren och Kocken (affiliate länk), klicka här.

Tramontina Churrasco premium trancherkniv med läderfodral 

Tramontina Churrasco premium trancherkniv 600 

Finns tyvärr inte på Bagaren och Kocken men kolla med deras kundtjänst (affiliate länk) om de kan ta hem den för dig.

Klicka här för mer information från Tramontinas Svenska distributör Roswi AB.

Se Bageren och Kockens hela Tramontinas sortiment här

Se mer hos Bagaren och Kocken (affiliate länk), klicka här.

 

Nästa artikel - Hur vi byggde uteköket - U2

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.