Grill och eldningsförbud - vad gäller?

31 juli 2018

Den senaste tiden är det eldningsförbud i stora delar av landet. Under en tid var det även grillningsförbud. Grillningsförbud?! Mitt i sommaren när man ska grilla. Men vad är det som det egentligen innebär?

Generellt eldningsförbud

Det innebär att man inte får göra upp eld / använda öppen låga utomhus. T.ex. en lägereld, bränna upp grenar, trädgårdsavfall etc. Man får inte ens tända ljus, lyktor, facklor eller marschaller. All eldning utomhus är förbjuden.

Grillningsförbud

Jag kan förstå varför Länsstyrelsen gick ut med dessa riktlinjer. Många icke insatta grillers blir livrädda när de känner doften från en grill. Jag har följt många diskussioner på Facebook både lokala här på Lidingö och rikstäckande grupper och läst om deras rädsla. Visst kan jag förstå rädslan då en berusad man tar fram tändvätska och sprutar på en grill som står på marken där det är snustorrt. Men att dra alla grillers över en kam tycker jag inte är rättvist. Samtidigt förstår jag Länsstyrelsen totalförbud för grillning. Min / dina grannar kanske inte vet om att du är en professionell grillers som har koll på hur du startar grillen på rätt sätt eller till och med använder en grill som praktiskt taget omöjligt kan sprida en minsta gnista till skog och mark. De ringer i sin skräck räddningskåren som får åka på falsklarm. Därför har jag respekterat Länsstyrelsens beslut och inte grillat under förbudstiden. 

Låt oss reda ut vad MSB och Länsstyrelsen i Stockholmslän säger.

Din lokala Länsstyrelse kan ha an dra riktlinjer, kontrollera deras hemsida vad som gäller just där du bor. 

Det generella grillningsförbudet är från och med den 30 juni upphävt, om man följer följande riktlinjer:

Grilla på "egen tomt"

Nu får man grilla på ”egen tomt” som räknas som det låter - din egen tomt men även till exempel gård till flerfamiljshus, kolonilott samt restaurangverksamhet / grillevent. Tänk på att använda en grill som är upphöjd från marken dvs inte engångsgrill ( se nedan) men vanliga kolgrillar t.ex. Weber 47/57 cm fungerar bra.  Det gäller även stekplattor som t.ex. Muurikkan, PanGourmet, OFYR, Arteflame, Remundi etc.  

Gäller det även gasolgrill, pelletsgrill och elgrill?

Grillförbudet gäller alla grillar som har en öppen låga dvs kol-/brikett grillar, gasolgrillar och till och med pelletsgrillar. Däremot elgrillar har ingen öppenlåga så de är godkända att använda så länge de inte har markkontakt. 

Iordningsställda grillplatser

Din kommun kanske har ordnat offentliga grillplatser. Det kanske finns vid badplatsen eller i parken. Dessa får inte användas när det är eldningsförbud. 

Grilla i naturen, allmän plats, naturreservat 

Man får inte grilla med ved, kol, briketter, gasol eller pellets i naturen, med eller utan grill. Det enda man får använda är el grill.  

Innergården på flerfamiljshus

Om din hyresvärd / bostadsrättsföreningen generellt tillåter det så får du grilla med grillar som är placerad upphöjt utan markkontakt.

Campingplatser

Beroende på vad campingplatsen har för regler så räknas campingplatsen som "egen tomt" (se ovan)

Balkongen

Om din hyresvärd / bostadsrättsföreningen generellt godkänt grillning på balkongen så gäller samma regler som ”egen tomt”

Engångsgrillar

De är farliga då de placeras på marken. En grill blir flera hundra grader varm, även undertill. Värmen från grillen går ner i marken och kan antända rötter. Visst det blir inga lågor på en gång men allt eftersom det pyr så kan elden sprida sig långt efter att engångsgrillen har avlägsnat. 

När man har grillat klart på en engångsgrill så är den fortfarande varm en lång tid efteråt. Man kan inte slänga den i papperskorgen förrän flera timmar efter man har använt den. När vi grillar med ”riktiga” kolgrillar så kväver vi glöden genom att stänga ventilerna och lägga på locket. Det kan man inte göra med en engångsgrill. Enda sättet att säkert slänga en engångsgrill är i en plåttcontainer utan något brännbart material i.

Engångsgrillar bör inte användas - någosin. Köp en picnic grill med lock istället, mycket säkrare

Foodtruck

Eldning- /grillningsförbud gäller inte foodtrucks. Men det gäller att man är försiktig ändå. Ett bröllop för ett par dagar sedan skulle ha grillar men fick inte. De tog in en foodtruck istället. Under serveringen så började den att brinna. Som tur släcktes branden snabbt och festen kunde fortsätta. 

Om det ändå skulle uppstå en brand så kan den eskalera snabbt till en stor brand

Börja med att varna andra i närheten, flytta dig till en säker plats och larma 112. Därefter om det är möjligt, försöka släcka elden.

  1. Rädda - Rädda dig själv och de som är i fara.
  2. Varna - Varna alla som hotas av branden.
  3. Larma - Larma 112.
  4. Släck - Släck branden om du tror att du klarar det.

Luktar det brandrök?

Du kan alltid ringa 113 13 som är Sveriges informationsnummer vid stora olyckor och kriser. 

Hur ser det ut framöver?

– Brandriskprognosen skiljer sig stort över landet och gemene man måste även fortsättningsvis iaktta stor försiktighet. Det är viktigt att allmänheten tar del av den senaste lokala och regionala informationen via kommunens eller länsstyrelsens websida. Hänvisning kan även hittas på krisinformation.se, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB.

 

Källor

Länsstyrelsen Stockholmslän

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.