VI PÅ GRILLBLOGGEN BJUDER PÅ EN GRILLFEST PER ÅR OCH DÅ BLIR DET STORT - ÅRETS STORA GRILLFEST
Foto Jan Dahlqvist om inget annat anges
Största festen med nästan 150 gäster hemma hos oss i vår trädgård.
Hela gänget som lagade all mat: Calle Forsén, Tomas Forsén, Ulrika Lagerlöv, Jimmy Stening, Peter Watz, Jennie Forsén, Johan Magnusson, Maria Hällström Siegers, sittande: Bruno Rossi och Anders Andersson
Vi hade ett fantastiskt team som lagade maten. Grillmästare, kockar, serveringspersonal, pizzabagare och en grillrubbsmakare från USA. Dessa underbara personer grillade och bakade underbara rätter på löpande band. Jimmy Stening, Jenny Forsén, Tomas Forsén, Calle Forsén, Ulrika Lagerlöf, Maria Hällström Siegers, Bruno Rossi, Anders Andersson och Johan Magnusson.
I år satsade vi på att skippa det röda köttet helt och hållet. Fokus var på vegetariska rätter men vår paradrätt den rökta laxen och en del kyckling fanns också med på kvällen. Dock så valde vi REKO Kyckling. Det finns otroligt mycket man kan göra med grönsaker och andra produkter än rött kött. Pröva att skippa entrecoten eller den färdigmarinerade flinta steken.
Vår specialinbjudna gäst Johan Magnusson, Mr Big Swede BBQ från Scottsadale USA presenterade sin Big Ass Beef Rub och vi kände oss tvungna att ordna lamm till honom. Andra gäster som kom var t.ex. Gustav Johansson från Djävligt Gott - en av Sveriges största veg-bloggar, Sigrid Barany - vinnare i Sveriges Mästerkock 2012, Andreas Blomquist - BBQ Sweden, Johan Bergqvist – Traegers och många andra underbara gäster som brinner för god mat och grillning.
Det finns tre stora grilltrender i år
- Grilla med eld och ved - antingen på en OFYR eller liknade, eller varför inte bara en eldstad med stenar runt om. Behöver inte vara så komplicerat.
- Vegetariskt - man kan göra mer än vad man tror när det gäller veg. Inte bara grillade grönsaker utan olika fyllda grönsaker på grillen etc.
- Pizza - baka din egen pizza i grillen eller i en speciell vedeldad pizzaugn. Härligt gott!
Vi känner oss stolta över att vi på vår fest lyckades få in alla dessa tre trender i en och samma fest. Massor av grönsaker på grillarna.
Utan våra festsponsorer hade det inte blivit någon fest
Klicka på namnet för att besöka deras webbplats:
Till festen hade våra partner kommit med deras produkter. Vi hade Sveriges största utställning av grillar eller eldskulpturer som man kan steka och grilla mat på. OFYR, Remundi och Quan Garden Art. Vi hade totalt 6 olika produkter från Remundi, Quan Garden Art och OFYR. Det var första gången som Quan Garden Art visade deras produkter live i Sverige.
Festen till ära invigde vi våra två nya utekök
- Det ena, stora uteköket har vi ”på-plats-byggt” köket. Bänken är byggd i trä och betongskivor. Bänkskivan består av ett antal granitplattor avsedda för markbruk. I bänken har vi byggt in en ölkyl, vinkyl, luckor och lådor i rostfritt stål samt sänkt ner en gasolgrill och en vask med blandare. Allt är anpassat för platsen.
- Det andra mer öppna uteköket består av en pizzaugn och ett antal flyttbara moduler. Vi har en plåtbänk på hjul, en arbetsbänk och ett sidobord av plast. Där har vi också en bullet-smoker, keramisk grill och en isolerad plåtgrill. Allt är på hjul så det är enkelt att flytta runt på sakerna beroende på behov. På festen användes plåtbänken som pizzabakningsbord.
Att bygga ett utekök tar sin tid och sina resurser. Jag började planera uteköket i januari 2017 och nu i juni 2018 är vi nästan klar. Det som saknas nu är att bygga in Braien, den vedeldade grillplatsen.
Samarbetspartner till Uteköket
Om du har några frågar inför ditt uteköksbygge – besök Grillbloggen på Facebook och ställ din fråga där så ska jag svara.
Ett nytt stort uteköke behöver en ny stor skärbräda. Foto Philip Watz
Inoljad och klar inför festen. Foto Peter Watz
Några av vinsterna till tävlingen på Instagram. Foto Peter Watz
Färska örter från Svegro till Goodiebagen. Foto Peter Watz
Quan Garden Art från Polen kom med ett par grillar... Sverigepremiär - de har aldrig visats live i Sverige tidigare. Foto Peter Watz
Pizzaugn från vedeldadstenugn.se på väg in på festen. Foto Peter Watz
Allt måste fixas till så att det ser bra ut. Foto Peter Watz
Jennie Forsén är en av de grillers som grillade maten till perfektion. Jennie är känd bland annat från Grillmästarna TV4. Foto Peter Watz
Festens officiella grillkol från Luxia
Peter Watz och Johan Bergqvist från Traeger Grill.
Grillad majs är en av grönsakerna som serverades.
Jennie grillar veg.
Ostfyllda paprikor och rökt blomkål.
Grillad citron passar till allt på grillen.
Grillade kycklinglår.
Tomas Forsén, en av kvällens grillers som grillade underbar mat till gästerna.
Grillad majs är gott.
Daniel Enlund från Staverton presenterade Stokes såser och Badass Beef Boost rubb från Big Swede BBQ.
Johan Magnusson, Big Swede BBQ.
Jimmy Stening steker pilgrimsmusslor från Polarfisk.se
Johan grillar lammkottletter på en stekhäll från Remundi.
Gästerna fick prova ett antal olika såser från Stokes. Mycket goda alternartiv som inte var självklara...
'
Anders och Bruno från Vedeldadstenugn.se bakade pizza dirket på arbetsbänken från Contura Steel. Fungerade mycket bra!
Bruno har full koll.
Ytterligare en pizza på väg in i pizzaugnen. Det blev totalt 70 st under kvällen.
Jag håller tal. Pratar om årets grilltrender, presenterar våra grillers och partner för kvällen.
Baconinlindade tomater och majs ligger på grillen.
Fullt hus i trädgården.
Talet filmades av Philip, Grillbloggens egna fotograf.
Stefan Rapp.
Stefan Thräff med son.
Jimmy flamberar pilgrimsmusslorna med vodka.
Handplockade pilgrimsmusslor från Polarfisk.se
Polarfisk.se
Ulrika Lagerlöf, en av kvällens grillers som lagat Cevapi efter recept från Gustav Johansson.
Calle och Tomas Forsén höll det nya uteköket varmt under kvällen. Mycket bra jobbat!
Ulf Kilman och Martin Green.
Joihan trivdes med "sin" Remundi.
Robert Kraft från Kotten.
Sommarens grilldrink presenterades av Virtuous.
Ulrika Sköld.
Grillad ananas.
Sigrid Barany och Sandra Charléz.
Svenska havskräftor på OFYRen.
Svenska havskräftor på OFYRen.
Svenska havskräftor får en härlig dusch av citron.
Kimmy Zanders från Quan Garden Art och Peter.
Andreas Ström med sällskap.
En nöjd Johan.
Peter och Johan efter grillningen.
Vad som helst kan hända vid en pizzaugn ;-)
Marcus, Anders, Peter och Bruno i Pizzaköket.
Quan Garen Art, dagen efter festen
Quan Garen Art, frukost dagen efter festen