Det är ju frågan och det är inte helt lätt...
Inbyggnadsgrill eller fristående grill?
Inbyggnadsgrillar är ganska sällsynta i Sverige. I USA är de däremot ganska vanliga. I alla fall i de varmare staterna typ Florida och Arizona. Där är uteköket en självklarhet och också inbyggnadsgrillen. Vad jag har hittat så finns det bara två märken som har inbyggnadsgrillar i Sverige, det är Napoleon och MyOutdoorKitchen.se.
Fördelar och nackdelar med inbyggnadsgrill
Fördelen med en fristående grill är att man
- kan byta ut grillen när man köper en ny.
- också kan flytta grillen till en annan del av köket / trädgården.
Fördelen med inbyggnadsgrill är att
- den är integrerad i uteköket, ser städat och komplett ut.
- gasolbehållaren också kan byggas in. Se dock till att det finns ventilationshål på flera ställen i bänken.
- det kan kännas mer stabilt med fast montering.
Bygga in en fristående grill? Nja... Det blir inte så snyggt. Att ta bort sidoborden från en gasolgrill för att sedan mura in den blir sällan bra.
Sponsorer och samarbetspartner för uteköket
Gasol eller kol?
Den traditionella klotgrillen med kol är en ikon i många trädgårdar. Men är klotgrillen verkligen optimal för ett utekök? Jag har sett många som har byggt in sin klotgrill i bänkskivan, vissa ser bra ut, andra mindre bra. Viktigt är att materialet (bänkskivan) runt grillen inte är brännbart. Men nu finns det ett annat alternativ till klotgrillen, inbyggnadsbar kolgrill. Med en kolgrill får du den klassiska rökdoften från kolen som glöder. Kolgrillen passar också bättre för att röka råvarorna i än en gasolgrill, se längre ner.
Gasolgrillen går snabbare att få upp värmen i. Det är bra när man som jag grillar ofta. Det tar 5-7 minuter och det är klart för grillning. När man är klar så stänger man bara av gasolen och allt är över. På så sätt är en gasolgrill mer miljövänlig än en kolgrill.
Kolgrillen tar 20-30 minuter före den är redo för grilla. Sedan håller den värmen ytterligare en lång tid. I många kolgrillar så kan man strypa syret så att man kväver glöden och kan återanvända kolen. Men det tar 30-45 minuter före processen är över och under den tiden så brinner kolen upp...
Att tända upp en kolgrill till vardagsgrillning är inte så lämpligt tycker jag. Vissa gasgrillar har behållare för rökspån men alla gasolgrillar är konstruerade för att "läcka". Dvs en gasolgrill är aldrig riktigt tät. Om den skulle vara det så skulle lågan inte kunna brinna och risken för explosion är överhängande. Därför är det svårare att få en riktigt bra rökning av råvarorna i en gasolgrill.
SunstoneMetal - Inbyggbar kolgrill. Pris ca 29.000 kr - kolla in den här
Napoleon BIPRO665 - "en stilren och högteknologisk inbyggnadsgrill" skriver de på deras hemsida. Kostar på K-rauta 32.900 kr.
En annan trevlig inbyggnadsgrill är från SunstoneMetal och Myoutdoorkitchen.se Pris ca 21.000 kr
Rostfritt stål, amerikansk kvalité.
En smart detalj är att man kan dra ut fettuppsamlaren. Lätt att göra rent.
Det gäller att få måtten före man börjar bygga. När det gäller gasolgrillar så måste man tänka på ventillationshålen nere vid marken. Gasol är tyngre än luft så vid eventuell läckage så kommer gasolen vara vid marknivå. Ventillationshålen gör att gasolen "rinner" ut efter marken. Placering av gasolbehållare får inte heller vara vart som helst. Man skulle kunna ställa den längre bort och anlita en rörmockare att dra gasolrör till grillen och andra enheter som behöver gas.