Hur imponerar man på tre av Sveriges bästa grillare?
Mina vänner Andreas Mathiasson (vinnare av Grillmästarna 2013), Johan Drevhage (2:a plats Grillmästarna 2014) och Jimmy Jazz (3:e plats Grillmästarna 2015) skulle komma över på lite grillat.
Vad ska man grilla för att kunna imponera på dessa grillmästare? Jag ringde till Anders på Millesgårdens Lanthandel och bad honom om råd. Han kom med ett förslag att grilla en fylld, urbenad kyckling. Nästa fråga kom lika snabbt som självklart - Hur gör man en sådan? Han svarade självsäkert - inga problem Peter, titta förbi imorgon så fixar vi till en sådan.
Anders beställde hem en stor kyckling från Hagbygård.
Vi började med att karva ur skrået, försiktigt utan att skada skinnet. Otroligt pilligt att få loss allt. På grund av ett missförstånd så hade någon skurit upp kycklingen. Visst det gick smidare att få ut benen den vägen men det blev desto krångligare att sy ihop kycklingen när vi hade fyllt den.
Kycklingen fylldes med ett par hela kycklingbröst från en annan kyckling och strimlad lårfile. Kryddningen bestod av riven citron, riven vitlök, x och y.
Jag knöt ihop den ytterligare med bomullssnöre för att behålla formen av en kyckling. Smörjde in kycklingen med olivolja och kryddade med salt och peppar. Därefter grillade jag den till en början på direkt värme. När den hade fått bra färg så flyttade jag över kycklingen till den sidan på grillen som inte har någon kol för indirekt grillning. Givetvis med locket på för att få värmen att stanna kvar i grillen och grilla färdigt kycklingen.
När kycklingen kom upp i 65 grader så tog jag bort den från grillen. Den fick vila en liten stund före jag skar upp den i skivor.
Till kycklingen serverade jag ugnsgratinerad broccoli med tre sorters ost - feta ost, riven parmesanost och Västerbottensost.
Anders på Lanthandeln tipsade mig om en passande soja och smör vinegrette
200 gr beurre noisette dvs brynt smör
1 dl sherryvinäger
75 ml soja
2 st skivad karamelliserad schalottenlök
1 st vitlök som får gå med löken + kvist timjan
Börja med att skiva och karamellisera schalottenlöken. Lägg det åt sidan.
Bryn smöret, blanda i sherryvinäger och sojan.
Lägg i schalottenlöken, vitlöken och timjanskvisten.
Låt såsen sjuda.
Serveras varm.
Lanthandeln drivs av profesionella kockar som verkligen brinner för sitt yrke och är otroligt hjälpsamma.
"Jävligt saftig och mör med fantastisk smak. Kul att prova något nytt!" - sa Jimmy Jazz
"Kycklingen var av världsklass" - Andreas Mathiasson
"Med trevligt sällskap, goda tillbehör och gött rött var detta nog den godaste kyckling jag ätit!" - Johan Drevhage
Titta in hos Millesgårdens Lanthandel här...
Färska örter från Lanthandelns kryddträdgård.
Ett par klyftor riven vitlök.
Rivet skal från en citron.
Lårbensfilé skars upp i strimlor.
Ett par hela kycklingbröst från en annan kyckling till fyllningen.
Den urbenade kycklingen upplagd för kryddning och fyllning.
Fyllningen fortsätter.
Dags att knyta ihop den med något som inte tar eld.
Vi använde ett par ståltrådsbitar och sydde ihop kycklingen.
Kycklingen är klar!
En fullmatad kyckling på 2,6 kg
Ugnsgratinerad broccoli med fetaost och...
...parmesan och...
... Västerbottensost. Sedan in i ugnen.
Jag gjorde en annan variant med en grönmöggelost från Castello hamburgerost.
Jag började med att grilla klycklingen på direkt värme dvs direkt över den glödande kolen.
Efter den fått en fin färg så flyttades kycklingen över till den sidan på grillen som inte hade glödande kol.
Medan kycklingen ligger i grillen och broccolin i ugnen så är det bara att sitta och vänta på gästerna.
Kycklingen är klar!
Dags att skära upp den i bitar. Då den inte har några ben så är det bara att skära.
Här ser man tydligt fyllningen i kycklingen.
Härligt tjocka bitar till var och en.
Till kycklingen så grillade jag surdegsbröd.