Imponerande urbenad kyckling

17 september 2015

Hur imponerar man på tre av Sveriges bästa grillare?

Mina vänner Andreas Mathiasson (vinnare av Grillmästarna 2013), Johan Drevhage (2:a plats Grillmästarna 2014) och Jimmy Jazz (3:e plats Grillmästarna 2015) skulle komma över på lite grillat.

Vad ska man grilla för att kunna imponera på dessa grillmästare? Jag ringde till Anders på Millesgårdens Lanthandel och bad honom om råd. Han kom med ett förslag att grilla en fylld, urbenad kyckling. Nästa fråga kom lika snabbt som självklart - Hur gör man en sådan? Han svarade självsäkert - inga problem Peter, titta förbi imorgon så fixar vi till en sådan.

Anders beställde hem en stor kyckling från Hagbygård.

Vi började med att karva ur skrået, försiktigt utan att skada skinnet. Otroligt pilligt att få loss allt. På grund av ett missförstånd så hade någon skurit upp kycklingen. Visst det gick smidare att få ut benen den vägen men det blev desto krångligare att sy ihop kycklingen när vi hade fyllt den.

Kycklingen fylldes med ett par hela kycklingbröst från en annan kyckling och strimlad lårfile. Kryddningen bestod av riven citron, riven vitlök, x och y.

Jag knöt ihop den ytterligare med bomullssnöre för att behålla formen av en kyckling. Smörjde in kycklingen med olivolja och kryddade med salt och peppar. Därefter grillade jag den till en början på direkt värme. När den hade fått bra färg så flyttade jag över kycklingen till den sidan på grillen som inte har någon kol för indirekt grillning. Givetvis med locket på för att få värmen att stanna kvar i grillen och grilla färdigt kycklingen.

När kycklingen kom upp i 65 grader så tog jag bort den från grillen. Den fick vila en liten stund före jag skar upp den i skivor.

Till kycklingen serverade jag ugnsgratinerad broccoli med tre sorters ost - feta ost, riven parmesanost och Västerbottensost.

Anders på Lanthandeln tipsade mig om en passande soja och smör vinegrette
200 gr beurre noisette dvs brynt smör
1 dl sherryvinäger
75 ml soja
2 st skivad karamelliserad schalottenlök
1 st vitlök som får gå med löken + kvist timjan

Börja med att skiva och karamellisera schalottenlöken. Lägg det åt sidan.
Bryn smöret, blanda i sherryvinäger och sojan.
Lägg i schalottenlöken, vitlöken och timjanskvisten.
Låt såsen sjuda.
Serveras varm.

Lanthandeln drivs av profesionella kockar som verkligen brinner för sitt yrke och är otroligt hjälpsamma.

"Jävligt saftig och mör med fantastisk smak. Kul att prova något nytt!" - sa Jimmy Jazz

"Kycklingen var av världsklass" - Andreas Mathiasson

"Med trevligt sällskap, goda tillbehör och gött rött var detta nog den godaste kyckling jag ätit!" - Johan Drevhage

Titta in hos Millesgårdens Lanthandel här...

urbenad kyckling 6

urbenad kyckling 2

urbenad kyckling 4

urbenad kyckling 1

urbenad kyckling 3

urbenad kyckling 5

 

urbenad kyckling 7

urbenad kyckling 8

urbenad kyckling 9

Färska örter från Lanthandelns kryddträdgård.

urbenad kyckling 10

Ett par klyftor riven vitlök.

urbenad kyckling 11

Rivet skal från en citron.

urbenad kyckling 12

urbenad kyckling 13

Lårbensfilé skars upp i strimlor.

urbenad kyckling 14

Ett par hela kycklingbröst från en annan kyckling till fyllningen.

urbenad kyckling 15

Den urbenade kycklingen upplagd för kryddning och fyllning.

urbenad kyckling 16

Fyllningen fortsätter.

urbenad kyckling 17

Dags att knyta ihop den med något som inte tar eld.

urbenad kyckling 18

Vi använde ett par ståltrådsbitar och sydde ihop kycklingen.

urbenad kyckling 19

urbenad kyckling 20

urbenad kyckling 21

Kycklingen är klar!

urbenad kyckling 22

En fullmatad kyckling på 2,6 kg

 

broccoli

ugnsgratinerad broccoli fetaost

Ugnsgratinerad broccoli med fetaost och...

ugnsgratinerad broccoli parmesan

...parmesan och...

ugnsgratinerad broccoli västerbottenost

... Västerbottensost. Sedan in i ugnen.

ugnsgratinerad broccoli grönmöggel ost castello hamburgerost

Jag gjorde en annan variant med en grönmöggelost från Castello hamburgerost.

 

urbenad kyckling 31

Jag började med att grilla klycklingen på direkt värme dvs direkt över den glödande kolen.

urbenad kyckling 32

Efter den fått en fin färg så flyttades kycklingen över till den sidan på grillen som inte hade glödande kol.

urbenad kyckling 33

Medan kycklingen ligger i grillen och broccolin i ugnen så är det bara att sitta och vänta på gästerna.

urbenad kyckling 34

Kycklingen är klar!

urbenad kyckling 35

Dags att skära upp den i bitar. Då den inte har några ben så är det bara att skära.

urbenad kyckling 36

Här ser man tydligt fyllningen i kycklingen.

urbenad kyckling 37

urbenad kyckling 38

urbenad kyckling 39

urbenad kyckling 40

Härligt tjocka bitar till var och en.

urbenad kyckling 41

Till kycklingen så grillade jag surdegsbröd.

urbenad kyckling 42

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.